Antena 3 CNN Economic Auto Sistemele de navigatie GPS – dispozitivele care ne simplifică viața zi de zi

Sistemele de navigatie GPS – dispozitivele care ne simplifică viața zi de zi

Astăzi, dispozitivele de navigație GPS care folosesc sisteme de poziționare globală se dezvoltă și se îmbunătățesc într-un ritm foarte rapid.

Sistemele de navigatie GPS – dispozitivele care ne simplifică viața zi de zi
19 Iun 2020   •   17:54

Orice persoană poate alege dintre numeroasele sisteme de navigație GPS - de la cele mai simple la cele mai complexe, precise și sigure. Folosind dispozitive GPS, multe sarcini sunt simplificate în diferite domenii ale activității umane, începând de la transporturi și pană la sport sau cartografie.

Ce este un sistem de navigație GPS ?

Sistemul global de poziționare GPS vă permite să determinați locația unui obiect, adică latitudinea, longitudinea și înălțimea deasupra nivelului mării, precum direcția și viteza acestuia, cu o precizie de cel puțin câțiva de metri. În plus, folosind sistemul de sateliți GPS, puteți determina ora cu o precizie de 1 nanosecundă.

Dar în ce constă sistemul GPS-ul, v-ați întrebat vreodată? Global Positioning System (Sistem de Poziționare Globală) constă într-o retea de sateliți artificiali ce orbiteaza Pământul. Receptoare GPS individuale printre care și sistemele de navigație auto dedicată primesc semnale de la sateliți și calculează locația folosind informațiile primite de la aceștia. În prezent rețeaua GPS include cel puțin 31 de sateliți.
Receptorul GPS este un dispozitiv ce poate recepționa informațiile primite de la sateliți si poate determină poziția exactă a utilizatorului. În același timp, pentru a determina cele două coordonate (latitudinea și longitudinea), este suficient ca dispozitivul de navigatie GPS sa primească semnal de la doar 3 sateliți.
În general, întreaga gamă de modele de sisteme de navigație GPS în funcție de caracteristicile de utilizare pot fi împărțite în patru grupuri mari:
Sistem de navigație GPS personale(portabile) care esunt folosite pentru uz individual. Aceste modele au dimensiuni reduse și au o gamă largă de funcții, cum ar fi: determinarea poziției, gasirea și calcularea rutelor, calcularea numarului de pași și a caloriilor consumate, primirea și transmiterea e-mail-uri sau mesaje.
Sisteme de navigație dedicate auto GPS, care sunt proiectate pentru a fi instalate în orice autovehicul
Sisteme de navigație GPS marine dotate și cu sonar, precum și cu posibilitatea de încarcarea de informații cartografice și hidrografice pentru anumite zone costiere.
Sisteme de navigație GPS pentru aeronave utilizate pentru pilotarea avioanelor, inclusiv aeronave comerciale.
Sistemele de navigație auto au devenit un instrument esențial pentru orice șofer. Dacă locuiești într-un oraș mare sau călătorești adesea în zone necunoscute, fie că sunt în țară sau în afara țării, atunci mașina ta are nevoie doar de o navigatie auto GPS - fără ea este foarte probabil să te rătăcești. În plus, sistemele GPS auto vă scutesc de nevoia de a transporta hărți voluminoase, pe care uneori este imposibil să determinați locația.

Sistemele de navigație auto

Putem distinge două tipuri de sisteme de navigație auto concepute special pentru mașini: din fabrică și sisteme de navigație dedicate ce se pot monta ulterior. Primul tip este un sistem care a fost inclus de catre producător în dotarile mașinii. Unul dintre marile dezavantaje ale unui astfel de sistem este acela că funcționează doar cu harțile furnizate de producătorul masinii iar actualizarea lor implică costuri considerabile.
În prezent sistemele GPS dedicate sunt concepute sa se integreze perfect in bordul autovehicolului și preiau toate funcțiile de pe volan. Cele mai multe sisteme dedicate sunt navigatii auto android. Faptul că sunt dotate cu sistemul de operare Android este un avantaj deoarece actualizarea lor este simplă, se poate face foarte repede și, în plus, gratuit. Un alt avantaj este ca pe aceste sisteme pot fi instalate aceleași aplicații pe care le folosești si pe smartphone.
Sistemelor de navigație GPS auto s-au dezvoltat major în ultimii ani. În prezent există numeroase modele de dispozitive dintre care să alegeți. Varietatea sistemelor de navigație GPS existente pe piață este capabilă să satisfacă orice cerințe, chiar și a celui mai pretențios șofer.

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close