Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Versailles va fi gazda unor probe de la Jocurile Olimpice 2024: detalii inedite despre cunoscutul palat

Versailles va fi gazda unor probe de la Jocurile Olimpice 2024: detalii inedite despre cunoscutul palat

La Palatul Versailles vor fi organizate câteva probe sportive de la Jocurile Olimpice pe care Franța urmează să le găzduiască în 2024.

Versailles va fi gazda unor probe de la Jocurile Olimpice 2024: detalii inedite despre cunoscutul palat
de Georgiana Adam    |    12 Oct 2023   •   14:13

Într-un loc idilic, încărcat de istorie, sportivii vor concura pentru glorie. Franța și-a propus să ofere o ediție a Jocurilor Olimpice cum nu a mai fost, iar faptul că la Versailles sunt organizate evenimente sportive nu trece neobservat.

La Versailles vor fi organizate mai multe probe din sporturi ecvestre și pentatlon modern cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2024. O arenă temporară în aer liber va fi realizată, iar aceasta va fi flancată de mai multe tribune amenajate pe esplanada Etoile Royale, la vest de Marele Canal, în inima grădinilor Palatului.

În această arenă vor avea loc proba de dresaj și sărituri de la echitație, dar și competițiile de sărituri. Cinci dintre evenimentele moderne de pentatlon vor fi organizate, de asemenea, la Palatul Versailles. În funcție de eveniment, între 15 și 40 de mii de spectatori vor putea lua parte la probele amintite.

Detalii inedite despre Palatul Versailles. Peste 35 de mii de oameni au lucrat la construcția palatului

Din estimările făcute de istorici, peste 35 de mii de oameni au lucrat la construcția impozantului palat. Costurile de construcție sunt greu de estimat, dar francezii cu siguranță nu s-au uitat la bani. Spre exemplu, Regele Ludovic al XIV-lea a cheltuit o treime din bugetul pentru întreaga clădire doar pe fântâni. Iar estimările făcute în acele vremuri au fost depășite adesea.

Regele Soare naviga cu gondola pe canale

Palatul Versailles este impresionant și la exterior, iar în Vestul grădinilor se află un canal care are o lungime de aproximativ 1.5 kilometri și o lățime de 70 de metri. El era folosit de Ludovic al XIV-lea pentru a naviga cu gondola.

Palatul este prezent în numeroase filme și jocuri

Fiind unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța, palatul e vizitat adesea de milioane de oameni, dar poate fi văzut și în filme și jocuri. Midnight in Paris (2011), Valmont (1989) și The King's Daughter (2022) sunt printre cele mai populare filme cu scene la Versailles. Nu de puține ori, istoria se îmbină și cu jocurile de la cazinouri online, ținând cont că au fost lansate zeci de producții cu această tematică. Unul dintre ele, poate cel mai cunoscut, este dedicat Palatului Versailles. Produs de compania EGT (Amusnet Interactive) Versailles Gold este unul din cele mai apreciate sloturi disponibile pe player.ro, platformă online care se remarcă și printr-o o colecție impresionantă de jocuri de cazino (L1223985W001403 ONJN, 18+, Joacă Responsabil!).

În grădini se află peste 210 mii de flori

Cei care vizitează Palatul Versailles apreciază în mod deosebit grădinile. Dacă în interior palatul este încărcat de istorie și pot fi văzute obiecte cu o vechime de sute de ani, grădinile impresionează prin frumusețea lor. Iar cei care se ocupă de îngrijire sunt atenți chiar și la cele mai mici detalii. În fiecare an, aici sunt plantate peste 210 mii de flori. Această tradiție este respectată încă din cele mai vechi timpuri. La un moment dat, prin secolul al XVII-lea, mirosul puternic de flori era chiar o problemă pentru cei care veneau în vizită.

Acest lucru poate fi observat într-o scrisoare semnată de Madame de Mainetenon, pe 8 august 1689. Ea se plângea că excesul de parfum de la tuberoze îi produce probleme mari și că toți invitații se simt rău. În prezent, vizitatorii se bucură însă de priveliștea superbă a grădinilor de la Versailles, iar acestea sunt printre cele mai pozate. Probele olimpice vor avea loc chiar în grădini, iar sportivii vor putea admira pe fundal și impozantul palat Versailles.

×
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close