Antena 3 CNN Economic Schimbarea ROBOR cu IRCC. Mii de beneficiari ai programului Prima Casă au cerut modificarea modului de calcul al dobânzilor

Schimbarea ROBOR cu IRCC. Mii de beneficiari ai programului Prima Casă au cerut modificarea modului de calcul al dobânzilor

Din mai şi până în prezent, peste 10.000 de beneficiari ai programului Prima Casă au cerut trecerea de la ROBOR la IRCC.

Schimbarea ROBOR cu IRCC. Mii de beneficiari ai programului Prima Casă au cerut modificarea modului de calcul al dobânzilor
Sursa foto: pixabay.com
de Silvia Preda    |    29 Iul 2022   •   19:47

Solicitarea de schimbare a modului de calcul al dobânzii vine pe fondul creșterii galopante a indicelui ROBOR, ajuns astăzi 7,97%.

O creștere de peste un procent față de începutul lunii, atunci când avea valoarea de 6,47%.

Oamenii cer schimbarea indicelui din ROBOR în IRCC

Circa 9300 de solicitări sunt deja aprobate, în timp ce aproximativ 800 sunt în lucru şi urmează să fie aprobate în cel mai scurt timp.

"Pentru trecerea de la ROBOR la IRCC beneficiarul creditului trebuie să adreseze băncii o cerere privind modificarea contractului de credit şi emiterea unui act adiţional. La solicitarea băncii, FNGCIMM emite actul adiţional prin care este aprobată modificarea modului de calcul al dobânzii aferente creditului contractat cu garanţie de stat", se arată într-un comunicat al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 7,97%, în urcare față de joi, când a fost cotat la 7,85%, arată datele publicate de BNR.

La începutul lunii Robor la trei luni era 6,47%

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a atins 8,08% de la 7,97% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,19% de la 8,08%.

Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pentru T1/2022.

×
Subiecte în articol: indicele ROBOR IRCC
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close