Antena 3 CNN Economic Cristian Pârvulescu: "România nu mai are control asupra propriului sistem bancar"

Cristian Pârvulescu: "România nu mai are control asupra propriului sistem bancar"

Cristian Pârvulescu: "România nu mai are control asupra propriului sistem bancar"
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Aug 2015   •   20:05

Premierul Victor Ponta susţine că se doreşte ca ţara noastră să fie o colonie şi că influenţa străină dominantă este cea care vrea să oprească ţara noastră din evoluţie. 

 
"Ori e un gen de joc de blocaj politic (...) de foarte joasă factură (...) ori este vorba de interese externe României, domnul Iohannis nu a avut ce să facă decât să le pună în aplicare. (...) În ultimul an și jumătate uitați-vă câte companii din străinătate și-au deschis și continuă să-și deschidă fabrici, mijloace de producție, centre de servicii de IT, centre de pregătire. Asta înseamnă că unii pierd afaceri pentru că se mută în România. (...) Poate că nu se dorește ca România să fie puternică economic, se dorește să fim așa... o colonie care cumpără bunuri produse de alții. Dar eu cred că datoria și a mea ca prim ministru și a președintelui României este să apărăm România și nu să îi apărăm pe alții care pierd bani sau bussines-uri pentru că România se întărește"
 
Este o afirmaţie surprinzătoare, dar nu este una nouă. Ani de zile această idee a fost repetată de profesorul Ilie Şerbănescu, invitatul din ediţia de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, la Antena 3.
 
În contextul ideii că entităţile externe ar putea avea o agendă proprie, politologul Cristian Pârvulescu a explicat diferenţa dintre sisteme bancare din lume şi de ce România nu mai are control asupra sistemului său bancar. 
 
"Problema este că în România noi nu mai avem control asupra sistemului bancar. Da, băncile sunt entităţi juridice româneşti, dar sucursalele unor bănci străine. Ştiţi de ce Japonia îşi permite o datorie publică de peste 200%? Pentru că este la bănci japoneze. Pe câtă vreme Grecia, de exemplu, nu îşi permite 140%, pentru că nu este la bănci greceşti."
 
"Diferenţa dintre Polonia şi România, două ţări foste comuniste, care au aderat la UE cu o mică diferenţă: Polonia nu şi-a înstrăinat sistemul bancar, care a finanţat Polonia în timpul crizei, şi nu a cunoscut niciun moment de austeritate, pe câtă vreme România nu. România şi-a înstrăinat controlul asupra sistemului bancar. Sunt 22 de bănci prezente în România, din care două mai sunt 100% româneşti. Aceste bănci nu au o politică care să asigure creditarea. Statul se împrumută de la ele şi preferă asta pentru că au nişte garanţii, dar nu au încredere să finanţeze foarte mult sistemul privat şi atunci nu avem investiţii."
 

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close