Antena 3 CNN Economic Cu câți bani rămâne un român dintr-un salariu brut de 1.000 de euro: România este campioană în UE la taxarea muncii

Cu câți bani rămâne un român dintr-un salariu brut de 1.000 de euro: România este campioană în UE la taxarea muncii

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 09:58 20 Oct 2024 Modificat la 10:53 20 Oct 2024
bani portofel
Românii plătesc aproape jumătate din ceea ce câștigă înapoi statului, prin impozite, taxe și contribuții. Sursa foto: Getty Images

România continuă să aibă unele dintre cele mai mari taxe pe muncă din Uniunea Europeană. Aproape jumătate din totalul veniturile brute ale românilor rămân în buzunarul statului. Iată de ce este taxarea muncii atât de mare în ţara noastră, dar şi unde se duc banii.

Românii plătesc aproape jumătate din ceea ce câștigă înapoi statului, prin impozite, taxe și contribuții. Este avertismentul sindicaliștilor, dar și al analiștilor. Impozitarea muncii în România este printre cele mai împovărătoare comparativ cu alte state europene, arată ultimele studii.

Concret, luând în considerare un salariu de 1.000 de euro brut, salariații români rămân cu cei mai puțini bani în mână după plata impozitelor și taxelor către bugetul de stat, comparativ cu restul țărilor analizate.

În timp ce un angajat român rămâne în mână cu 572 de euro, comparativ cu acesta, un angajat bulgar rămâne cu 653 de euro, iar unul olandez cu 746 de euro.

În România, contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii

Principalul motiv pentru această situație este faptul că, deși are o cotă unică de impozitare a veniturilor din salarii, România se află printre țările în care contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii.

În România, reținerile/contribuțiile obligatorii către stat din salariile angajaților au ajuns să reprezinte aproximativ 43% din câștigul salarial mediu brut, doar circa 57% fiind suma netă ce rămâne salariaților, conform analizelor BNS.

Impozitarea muncii în România se realizează în principal prin impozitul pe venit (cota de 10% aplicată asupra venitului din salarii) și contribuții sociale obligatorii (25% contribuție pentru asigurări sociale și 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate – amândouă în sarcina angajatului și 2,25% contribuția asigurătorie pentru muncă – în sarcina angajatorului).

Majoritatea salariaților din România, în jur de 80% din totalul lucrătorilor, sunt plătiți sub nivelul câștigului salarial mediu brut pe economie.

Cu câți bani rămân europenii din salariul brut

Salariul net din salariul brut de 1000 de euro, după plata impozitelor şi taxelor:

  • România: 57,2%
  • Ungaria: 58,8%
  • Serbia: 62,5%
  • Bulgaria: 65,3%
  • Grecia: 67%
  • Germania: 70,1%
  • Olanda: 74,6%
×
x close