Antena 3 CNN Economic Cum pot fi retrași banii de la Pilonul II de pensii și ce trebuie să faceți dacă sunteți refuzat

Cum pot fi retrași banii de la Pilonul II de pensii și ce trebuie să faceți dacă sunteți refuzat

Foarte mulți dintre noi cotizăm lunar la Pilonul II de pensii, dar puțini știm la ce ne folosește sau, mai mult, cum putem retrage banii depuși.

Cum pot fi retrași banii de la Pilonul II de pensii și ce trebuie să faceți dacă sunteți refuzat
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    21 Noi 2023   •   14:00

Avocatul Adrian Cuculis a explicat cum se pot retrage banii acumulați la Pilonul II de pensii și în ce condiții se poate face acest lucru. 

Dacă vreau să-mi retrag banii de la fondul de pensii pilon II, pot să fac acest lucru? 

Se pot retrage banii din fondul de pensii private însă trebuie să știți câteva lucruri înainte de a face acest lucru. 

În primul rând trebuie să știm că regula cu privire la retragerea de la fondul de pensii private este ieșirea la pensie conform legii 263/2010 cu privire la sistemul de pensii publice. 

Art. 136 din legea 411/2004 arată care este regula în materia retragerii pensiei private dar și care sunt excepțiile: 

(1)Activul personal net este folosit exclusiv pentru achiziționarea unei pensii private. 

(2)Fac excepție de la prevederile alin. (1) următoarele categorii: 

a) beneficiarii care nu au calitatea de participant; 

b) persoanele care beneficiază de pensie de invaliditate în condițiile Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare; 

c)persoanele al căror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privată. 

Tragem prin urmare concluzia că, daca v-ați pensionat anticipat pentru o situație ce ține de intervenirea unei invalidități ori daca nu mai aveți calitatea de participant la fondul de pensii tip pilon doi ori dacă la data retragerii activul este prea mic, adică ați cotizat prea puțin, banii respectivi pot fi plătiți direct către dvs. 

(3)În termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea încadrării în una dintre situațiile prevăzute la alin. (2), persoana îndreptățită primește o plată unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere. 

(4)În cazul nerespectării termenului prevăzut la alin. (3), administratorul datorează majorări de întârziere în același cuantum cu cele stabilite pentru neplata obligațiilor bugetare. 

(5)Dreptul participanților și al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil. 

Cine poate să încaseze pensia privată din pilonul 2 

Practic, pensia privată se plătește participantului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia. 

Trebuie să știți și că în cazul schimbării locului de muncă, a domiciliului sau a reședinței în altă țară, stat membru al Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European, participantul și beneficiarul păstrează dreptul la pensia privată câștigată în cadrul schemelor de pensii private din România și aceasta se plătește în acel stat, în cuantumul rămas după scăderea tuturor taxelor şi cheltuielilor aferente plății, a scris avocatul Adrian Cuculis

Retragere bani pilonul 2 de pensii persoană decedată 

Art. 38 din aceeași lege 411/2004 arată că beneficiarii, adică mai pe scurt cei care sunt moștenitorii persoanei care a cotizat la pilonul 2 de pensii, pot opta între a retrage banii de la această structură sau de a fi adăugată suma respectiva la propriul lor fond de pensii prin cumulare. 

Astfel : 

(1) În cazul decesului unui participant înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private, beneficiarilor li se deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia. 

(2) Drepturile beneficiarilor prevăzuți la alin. (1) sunt aceleași cu cele ale participanților la acel fond de pensii. 

(3) Beneficiarul are dreptul să opteze între: 

a) cumularea conturilor, dacă are calitatea de participant la un fond de pensii; 

b) plata unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, fără a datora penalități, indiferent dacă beneficiarul are sau nu calitatea de participant. 

(4) Plata drepturilor beneficiarului se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării acestora.” 

Tragem astfel concluzia că cererile de retragere de la fondul de pensii tip pilon 2 sunt admisibile și nu pot fi refuzate pentru niciun motiv în condițiile în care îndepliniți criteriile indicate de către lege cu privire la beneficiari si participanți. 

Pașii pe care trebuie sa ii parcurgi pentru retragerea banilor din pensia privata 

Astfel, acum că știți exact ce presupune pensia privată de tip pilon 2 dar și în ce condiții puteți face acest lucru, nu vă mai rămâne decât în condițiile în care va încadrați în unul dintre motivele și una dintre condițiile în care puteți face retragerea este să depuneți o cerere la fondul participant la pilonul 2 de pensii și să adaugați acte în dovedire și ca atare să solicitați plata fondului de pensii. 

Nu uitați ca cererea trebuie sa fie făcută în scris, mai scrie avocatul Adrian Cuculis

Ce se întâmplă dacă nu îmi sunt dați banii de la pilonul 2 de pensii și ce pot să fac ? 

Evident că o asemenea situație poate fi rezolvată doar în instanța de judecată. 

Prin urmare, daca ați urmat pașii de mai sus și totuși fondul unde ați cotizat dvs. sau unde a cotizat cel din familia dvs. care a decedat, refuză să vă pună la dispoziție contribuția dvs. sau a defunctului, pasul următor este sa-l chemați în judecată și evident să solicitați și plata cu rata de inflație actualizată și eventuale penalități.

×
Subiecte în articol: Adrian Cuculis pilonul II de pensii
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close