Antena 3 CNN Economic Germania scumpește țigările. Cât va ajunge să coste un pachet în 2026

Germania scumpește țigările. Cât va ajunge să coste un pachet în 2026

Fumatul devine mult mai scump în Germania, o decizie ce va afecta și foarte mulți români.

Germania scumpește țigările. Cât va ajunge să coste un pachet în 2026
de Georgiana Adam    |    18 Iun 2021   •   14:14

Parlamentul a adoptat impozite mai mari aplicabile tutunului.

Taxele nu afectează doar țigările cu filtru, ci și alte produse cum ar fi lichidele pentru vapping sau tutun incalzit.

Creșteri constante la țigări din 2022 până în 2026

Așadar, fumătorii vor fi nevoiți să scoată din buzunare mai mulți bani pentru un pachet de țigări. Vor exista creșteri treptate până 2026, după cum urmează: impozitul pe un pachet de 20 de țigarete va fi majorat cu 10 cenți în 2022 și 2023 iar în 2025 și 2026 taxele vor crește cu 15 cenți pe pachet, informează Tagesspiegel.de

Țigările sunt mai scumpe în Germania decât în România, prețul mediu al unui pachet de țigări locale este de 5,60 Euro (28 lei ) iar pentru branduri renumite prețul este de aproximativ 7 Euro (34 lei). La finalul celor patru etape, cota de impozitare pe pachet va fi cu 50 de cenți mai mare decât înainte (n.r circa 2,5 lei), pretul mediu urmand sa ajuga la aproximati 7,5 Euro/pachet. Creșterea taxelor pe țigarete vor costa fumătorii între 12 și 13 miliarde de euro în fiecare an începând cu 2022.

Și taxele aplicate tutunului pentru narghilea vor crește, la fel ca utilizatorii de țigări electronice, precum și consumatorii de produse din tutun mai puțin dăunătoare.

Produsele care încălzesc tutunul vor deveni și ele mai scumpe

Utilizatorii de ţigări electronice, precum şi consumatorii de produse din tutun mai puţin dăunătoare vor plăti, de asemenea, taxe mai mari.

Pentru prima data și lichidele pentru ţigările electronice sunt supuse taxării. Acest lucru se aplică indiferent dacă lichidele conţin sau nu nicotină. Impozitul pe lichid se va aplica, de asemenea, în patru etape.

De la 1 iulie 2022, va fi datorată o taxă de 1,60 euro pentru fiecare sticlă cu zece ml de lichid. În 2024 taxa va fi de 2 euro pentru fiecare zece mililitri, în 2025 exact 2,60 euro și apoi în 2026 3,20 euro.

Lichidele sunt taxate mult mai puțin decât țigaretele, o măsură promovată de coaliția de guvernare din Germania, deoarece experții consideră că vaparea cu ajutorul țigărilor electronice este mai puțin dăunătoare sănătății decât fumatul, procesul de ardere al țigărilor este considerat a fi extrem de nociv. Atunci când vapezi, procesul de ardere nu mai are loc. Inhalarea vaporilor care conțin nicotină nu este sănătoasă, dar pare a fi mai puțin dăunătoare decât fumul de țigară.

Produsele din tutun cu risc redus, în care tutunul este încălzit nu ars, se confruntă cu o creștere puternică a taxelor, acestea vor fi taxate cu 80% din valoarea taxelor aplicate țigărilor .

Până în prezent, produsele din tutun mai puțin dăunătoare, cum ar fi tutunul de pipă, au fost taxate mult mai puțin.

×
Subiecte în articol: Germania
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close