Antena 3 CNN Economic Hidroelectrica a cumpărat UCM Reşiţa, cea mai veche unitate industrială din Europa

Hidroelectrica a cumpărat UCM Reşiţa, cea mai veche unitate industrială din Europa

Hidroelectrica preia UCM Reșița, cea mai veche unitate industrială din Europa, care a proiectat, fabricat și montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea companiei de energie verde.

Hidroelectrica a cumpărat UCM Reşiţa, cea mai veche unitate industrială din Europa
Sursa foto: Hidroelectrica
de Milena Niță    |    08 Dec 2023   •   15:08

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, a semnat, vineri, contractul cadru pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Mașini Reșița (UCMR), către companie. 

Tranzacția vizează securizarea bazei de active a UCMR, unică în sud-sstul Europei, și esențială în eficientizarea activității de mentenanță și retehnologizare a Hidroelectrica. 

Transferul de afacere include preluarea platformei de producție industrială ABC, preluarea parțială a platformei de producție Câlnicel, integrarea specialiștilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei și al execuției, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentațiile din arhiva proprie a UCMR, precum și preluarea activelor/dotărilor cu mașini-unelte și utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe, sau a reparațiilor și retehnologizarilor de echipamente aflate în exploatare.

"Tranzacția este una de importanță istorică, pentru că va permite Hidroelectrica să dețină în propriul portofoliu atât echipamentele, cât și know-how-ul necesare derulării programului de investiții", informează un comunicat al companiei, remis, vineri, presei.

Alăturarea capacităților de proiectare și producere a echipamentelor ale UCMR, cu cele de montaj și mentenanță deținute de Hidroserv, va avea un efect pozitiv direct asupra controlului costurilor și a duratei de execuție a lucrărilor de modernizare, retehnologizare și mentenanță.  

Tranzacția prin care Hidroelectrica preia UCMR valorează circa 68 milioane de lei

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Parafarea documentelor reprezintă încă un pas către aducerea în portofoliul companiei noastre a unei unități a cărei tradiție depășește 250 de ani.  

Knowhow-ul și experiența UCMR,  societate care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a circa 80% dintre centralele Hidroelectrica, vor deschide noi oportunități prin integrarea cu Hidroserv. 

Ne dorim crearea unei societăți cu performanțe de top, capabilă să presteze servicii nu doar pentru compania mamă, ci să fie realmente competitivă pe piețele de profil naționale și internaționale. 

Considerăm că există potențial, credem în creștere sustenabilă și acționăm în acest sens ca o echipă", a declarat Karoly Borbely, președintele directoratului Hidroelectrica.  

Tranzacția urmează să se finalizeze prin îndeplinirea unei serii de condiții suspensive, care includ - printre altele, aprobarea acesteia de către acționari în cadrul AGA Hidroelectrica. 

Prețul total pentru transferul dreptului de proprietate asupra afacerii și asupra tuturor bunurilor care intră în perimetrul tranzacției este de 67.879.000 RON.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru sistemul energetic național. 

Compania, crucială pentru un sector strategic, cu implicații în siguranța națională, operează 187 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW, potrivit Hidroelectrica.

UCM Reșița S.A. este cea mai veche unitate industriala din Europa, fondata în anul 1771 şi care a proiectat, fabricat şi montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica.

×
Subiecte în articol: hidroelectrica UCM Resita Karoly Borbely
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close