Antena 3 CNN Economic Imobiliare Apartamentele s-au ieftinit cu 10% faţă de anul trecut

Apartamentele s-au ieftinit cu 10% faţă de anul trecut

Apartamentele s-au ieftinit cu 10% faţă de anul trecut
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Iul 2011   •   17:20

Programul Prima Casă a dezgheţat vânzările de apartamente noi. Preţurile sunt cu peste 10 la sută mai mici faţă de anul trecut şi aproape la jumătate de preţ faţă de acum trei ani. În schimb, proprietarii locuinţelor din blocurile vechi fac mai greu reduceri de preţ.

Un agent imobiliar vrea 63.000 de euro pentru un apartament din cartierul bucureştean Colentina. În zece luni, a tăiat 5.000 de euro din preţul iniţial. Crede că e suficient.

"Este un apartament cu două camere, renovat recent. Are îmbunătăţiri - termopan, gresie, faianţă, parchet", spune Cristian Scocan, agent imobiliar. Pentru acestea şi pentru că dă apartamentul cu mobilă şi electrocasnice nu prea mai vrea să scadă preţul.

Cu tot ce are în el, apartamentul din 1976 costă peste 1.200 de euro metrul pătrat. Mai mult cu 300 de euro decât în cazul unui apartament nou construit.

La periferia Bucureştiului, în Berceni, de exemplu, o locuinţă tot de 50 de metri pătraţi costă 45.000 de euro. Un preţ în care dezvoltatorul a inclus şi locul de parcare. Şi o reducere faţă de planurile iniţiale.

Nu are însă tot atâtea avantaje ca un apartament vechi: magazine, metrou, parc sau şcoală în apropiere. Dar cine cumpără la periferie mizează pe dezvoltarea oraşului. Cine vrea totul lângă casă trebuie să ia în calcul că la terminarea creditului, apartamentul va avea o vechime de peste 70 de ani.

"Preţurile sunt în scădere în continuare, faţă de anul trecut, cel puţin", spune Daniela Râlea, agent imobiliar.

În primele trei luni ale anului, preţurile au fost cu aproape 13 procente mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 18% mai reduse faţă de 2009. Agenţii imobiliari mizează acum pe o stabilizare a preţurilor.

 

×
Subiecte în articol: apartamente pret ieftinire
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close