Antena 3 CNN Economic Imobiliare Studiu: 2010 va fi un an dificil pentru sectorul imobiliar din Europa Centrală şi de Est

Studiu: 2010 va fi un an dificil pentru sectorul imobiliar din Europa Centrală şi de Est

Studiu: 2010 va fi un an dificil pentru sectorul imobiliar din Europa Centrală şi de Est
Sursa foto: piata imobiliara
01 Mai 2010   •   09:10

Întreaga regiune s-a confruntat cu un exod al capitalului străin, iar investiţiile străine vor rămâne probabil la un nivel scăzut. Cu toate acestea, trei pieţe din regiune, Polonia, Cehia şi Turcia, s-au dovedit foarte rezistente în actualul climat economic, se arată într-un comunicat al PwC, citând rezultatele studiului Emerging Trends in Real Estate Europe 2010, publicat în colaborare cu Urban Land Institute, o organizaţie globală non-profit axată pe zona educaţională şi de cercetare.
Sectorul imobiliar din România a scăzut puternic
"În alte state din regiune însă sectorul imobiliar a fost puternic afectat, valoarea proprietăţilor şi ratele de ocupare au scăzut puternic. Aceasta este de asemenea situaţia României, care a înregistrat un declin al preţurilor imobiliare, o scădere a tranzacţiilor, iar piaţa locală de abia începe să dea semne de dezgheţ", a declarat, în comunicat, Brian Arnold, partener consultanţă fiscală şi juridică la PwC România, scrie Mediafax
"Sectorul imobiliar al ţărilor din Europa Centrală şi de Est va avea încă un an dificil în 2010, dar perspectivele pentru anii următori sunt mai bune. În condiţiile facilitării accesului la credit şi a stabilizării preţurilor proprietăţilor, sectorul imobiliar european va înregistra ceva progrese în 2010, însă drumul către relansare este în continuare lung, iar recuperarea va fi foarte lentă", se spune în raport.
În plus, raportul relevă problema iminentă a nevoii masive de refinanţare a datoriilor în sectorul imobiliar, acestea ridicându-se la sute de miliarde de euro.

"Jucătorii din sectorul imobiliar recunosc această problemă şi nu este clar cum vor gestiona instituţiile financiare această chestiune, dacă vor alege să vândă activele imobiliare sau vor extindefacilităţile de credit şi vor pretinde în continuare rambursarea acestora. În afară de această problemă, pentru sectorul imobiliar există incertitudini cu privire la momentul şi modalităţile prin care guvernele europene vor opri stimulentele masive pentru economiile lor. O retragere abruptă a fondurilor de stimulare ar putea dăuna relansării, existând chiar pericolul reintrării economiilor în recesiune", notează raportul.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: piata imobiliara
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close