În România ia amploare un fenomen mai puţin etic. Mai exact, în cazul proceselor de daune morale pe care firmele de asigurări ar trebui să le plătească victimelor, instanţele dau sentinţe nu după lege, ci după un… ghid întocmit, culmea, chiar de asiguratori.
Probleme este că valorile daunelor prevăzute de acest ghid sunt cu mult mai mici decât ar trebui să plătească firmele de asigurare.
Unde este buba? Pe de o parte la instanţe, pe de altă parte la societatea civilă, care ar trebui să ia atutudine faţă de aceste… am putea sa le spunem abuzuri
În cazul unui proces pentru despăgubiri intentat de victimele accidentelor societăţille de asigurări se apără invocând un ghid prin care sunt stipulate sume mult mai mici faţă de cele cerute de reclamanţi.
Mai grav este faptul că deşi acest ghid nu are valoare juridică, instanţele ţin cont de el atunci când dau sentinţe, favorizând astfel societăţile de asigurare.
Juriştii apreciază aceste practici injuste faţă de cetăţenii vătămaţi.
Practica ultimilor ani a demonstrat faptul că de la apariţia acestui aşa-zis ghid, realizat chiar de către societăţile de asigurări, valoarea daunelor acordate de instanţe a scăzut considerabil. Juriştii susţin că societatea civilă este singura care poate stopa acest fenomen, prin campanii de conştientizare a populaţiei cu privire la aceste practici.