Antena 3 CNN Economic Inflația în luna martie a scăzut, dar prețurile continuă să crească. Lista alimentelor mai scumpe înainte de Paște

Inflația în luna martie a scăzut, dar prețurile continuă să crească. Lista alimentelor mai scumpe înainte de Paște

Inflaţia a scăzut, dar buzunarele românilor sunt goale, iar asta pentru că preţurile cresc. Înainte de sărbători, românii vor plăti mai mult pentru o serie de produse.

de Ioana Ciobanu    |    Ioana Mircea    |    11 Apr 2024   •   10:50

Inflația este subiectul celui mai important anunț al Institutului Național de Statistică, din ultima perioadă. Potrivit acestuia, rata anuală a inflaţiei în România a fost în luna februarie de 7,2%, iar în luna martie a scăzut la de 6,6%. Cu toate acestea produsele alimentare s-au scumpit cu aproximativ 5%, cele nealimentare cu 8%, iar serviciile cu peste 10%.

Produsele cu cele mai mari scumpiri sunt preparatele din carne, pentru care vom plăti cu 7% mai mult, înainte de Paște, peștele care este mai scump cu 8%, categoriile de brânzeturi, cu 5% mai scumpe, conservele de fructe, cu 12% mai scumpe, detergenții cu 24% mai scumpi și produsele de igienă personală și medicale cu 18% mai scumpe.

Indicele preţurilor de consum în luna martie 2024 comparativ cu luna februarie 2024 a fost 100,42%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2023 – martie 2024) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2022 – martie 2023) a fost 8,5%.

Rata anuală a inflației din România este cea mai ridicată din UE, de două ori mai mare decât media Uniunii Europene. Ca efect al măsurilor fiscal-bugetare adoptate de Guvern, deci a noilor taxe și impozite, inflația a crescut la început de an.

Inflația ar urma să scadă în decursul acestui an, iar guvernatorul BNR a anunțat că dobânda cheie va scădea în momentul în care, pentru două luni consecutiv, se vor vedea scăderi ale inflației.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close