Antena 3 CNN Economic Îngrijirea livezii: 5 unelte cu care să realizezi activățile pomicole necesare

Îngrijirea livezii: 5 unelte cu care să realizezi activățile pomicole necesare

O livadă nu înseamnă că ai plantat pomii fructiferi și îi lași în voia lor. Așadar, și ea trebuie îngrijită, la fel cum faci și cu grădina de legume.

Îngrijirea livezii: 5 unelte cu care să realizezi activățile pomicole necesare
Sursa foto: Shutterstock.com
de Georgiana Adam    |    27 Iul 2022   •   17:24

În acest articol poți afla cum să reduci din efortul fizic și să câștigi timp în toate activitățile de îngrijire pomicolă cu ajutorul a cinci unelte.

1. Fierăstrăul

Toaletarea livezii este o activitate pe care nu ai cum să o eviți pentru a menține sănătatea pomilor fructiferi pe care îi deții, respectiv de a o obține o recoltă cât mai bună.

Această activitate o poți face, simplu și practic, cu ajutorul unui fierăstrău, care poate fi electric sau manual. Cel electric, bineînțeles, îți ușurează foarte mult munca pe care trebuie să o depui și, în plus de asta, este o unealtă de o foarte bună precizie, fără să producă zgomotele specifice drujbei. Așadar, un fierăstrău te va ajuta în acțiunile de eliminare a ramurilor și crengilor uscate. În acest mod, pe lângă regenerare și corectare a crengilor pomilor, poți preveni diverse boli specifice în domeniul pomiculturii.

În caz contrar, mai poți recurge și la o foarfecă telescopică.

2. Scara portabilă

O scară portabilă și multifuncțională îți va fi utilă în diverse proceduri de îngrijire a pomilor. Practic, o poți utiliza negreșit la toaletarea pomilor, dar și în perioadele de culegere a fructelor. Dacă le vei culege cu mâna, ele își vor păstra forma și aspectul dorit.

Avantajul scării multifuncționale este faptul că o poți muta dintr-un loc în altul. În momentul achiziționării unei asemenea unelte, ia în calcul greutatea acesteia, dar și înălțimea sau numărul de tronsoane. În plus, o astfel de scară se poate dovedi indispensabilă pentru curtea casei, fiind ideală și pentru activități de zugrăvire sau înlocuire a becurilor situate la înălțimea tavanului.

3. Motocultivator

Dacă livada ta este una cu o suprafață mare, un motocultivator va fi cu adevărat necesar în perioadele de săpare și fertilizare a solului. Cu ajutorul acestuia, vei lucra eficient și mult mai rapid. Ai grijă să alegi unul stabil, așadar, pe lângă putere, mărimea roților contează foarte mult.

Cauți un plug sau freză pentru motocultivatorul tău? Aruncă o privire pe anunturi cu piese utilaje agricole și vezi dacă găsești accesoriul potrivit pentru lucrările tale din livadă.

Totuși, dacă livada ta este una mai mică, poți face foarte bine lucrările specifice solului și cu o motosapă electrică sau pe benzină.

4. Motocoasa

Ca orice grădină productivă de legume, și o livadă va trebui să fie lipsită de vegetația nedorită pentru a produce roade multe și sănătoase. În acest caz, asta dacă nu o ai deja, pune pe listă achiziția unei motocoase care să îndepărteze eficient buruienile din jurul pomilor.

O motocoasă are puteri diferite (cai putere), în funcție de suprafața și nevoile solului, și se alimentează ori electric, ori cu benzină. De asemenea, la un moment dat, vei avea nevoie și de accesorii la ea. Ia în calcul costurile lor și cât de ușor le poți procura.

5. Pompa de stropit

Cea din urmă unealtă, însă cu un rol foarte important, este pompa de stropit sau atomizorul. Aceasta îți va fi extrem de utilă în stropirea pomilor fructiferi cu insecticide și alte tratamente necesare a fi administrate prin procedura de pulverizare.

Ai în vedere ca tratamentul aplicat să ajungă cât mai bine pe toate crengile pomilor și, desigur, să respecți instrucțiunile primite de la fitofarmacie. Cum există o mulțime de astfel de pompe de stropit, mai mult sau mai puțin profesionale, electrice sau manuale, analizează bine piața și, eventual, consultă-te cu un specialist pentru a face o alegere corectă.

În concluzie, o livadă frumoasă și productivă se face cu multă muncă. Ușurează-ți toate activitățile pomicole cu uneltele potrivite. În plus, după cum ai văzut, ele sunt utile și pentru alte activități din gospodărie.

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close