Antena 3 CNN Economic Isărescu sugerează că România ar putea să închidă actualul acord cu FMI fără o nouă înţelegere

Isărescu sugerează că România ar putea să închidă actualul acord cu FMI fără o nouă înţelegere

Isărescu sugerează că România ar putea să închidă actualul acord cu FMI fără o nouă înţelegere
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    07 Ian 2013   •   22:51

Guvernatorul BNR a declarat, luni, că încheierea "pozitivă" a actualului acord cu FMI în prima jumătate a acestui an va reprezenta un spaţiu suficient de conlucrare pentru întregul an 2013, lăsând să se înţeleagă că România ar putea să nu mai perfecteze o nouă înţelegere cu instituţia internaţională.

"Deocamdată trebuie să-l terminăm pe acesta. Şi terminarea lui, discutarea acestui acord în luna ianuarie a acestui an şi cu perspectiva de încheiere, probabil pozitivă, a acestui acord cândva în prima jumătate, cred că oferă un cadru suficient de bun de conlucrare pentru întreg anul 2013", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrebat cum vede un nou acord cu FMI, potrivit Mediafax.

Totodată, şeful băncii centrale a ezitat să vorbească despre un nou acord, pentru că nu este uzual să se discute înainte de terminarea negocierilor.

"Aşa că, vă rugăm cu delicateţe să aveţi ceva răbdare câteva săptămâni", a conchis Isărescu.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de Erik de Vrijer se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie, pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

FMI a întrerupt misiunile de evaluare după luna septembrie a anului trecut, motivând că doreşte să discute bugetul pentru 2013 doar cu executivul rezultat după alegerile parlamentare din luna decembrie.

Totuşi, în noiembrie a fost prezentă în România o misiune tehnică, în timpul căreia experţii FMI au analizat performanţele economice şi bugetare, fără a face însă niciun fel de declaraţii publice şi fără un raport către consiliul director al Fondului.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să se finalizeze în lunile martie-aprilie ale acestui an.



×
Subiecte în articol: Mugur Isarescu FMI
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close