Antena 3 CNN Economic Lovitura începutului de an! România, ţara cu cele mai mari scumpiri din Europa - VIDEO

Lovitura începutului de an! România, ţara cu cele mai mari scumpiri din Europa - VIDEO

Scumpirile se simt de la o lună la alta. În ianuarie, de pildă, am plătit mai mult pentru carne şi legume, dar şi pentru fructe faţă de finalul anului trecut. Preţurile biletelor de avion au explodat. Am plătit cu 50% mai mult decât în luna decembrie pe a călători cu avionul. Avem printre cele mai mari scumpiri din Europa. Există şi o veste bună: am avut parte de scăderi de preţuri la pompă, după ce a fost eliminată supraacciza.

Lovitura începutului de an! România, ţara cu cele mai mari scumpiri din Europa - VIDEO
13 Feb 2020   •   17:18

Conform datelor INS, preţurile la alimente au explodat de la începutul anului. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au crescut, în medie, cu 4,75%.

Nu-i de mirare că în marile supermarketuri, mulţi se uită dupa produsele aflate la reducere sau cele care se apropie de termenul de expirare pentru că sunt mai ieftine.

Cei care în luna ianuarie au vrut să zboare cu avionul au plătit cu 50% mai mult decât în decembrie. S-au ieftin doar combustibilii. Economiştii cred însă că în lunile următoare ne-am putea aştepta la o nouă creştere a preţurilor.

România a importat mult şi scump. Exporturile au fost de 69 miliarde euro, în creștere cu 1,9%, doar anul trecut. Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri e de 14, 3%.

Dacă totul merge conform estimărilor din prezent, guvernatorul BNR a estimat o scădere a preţurilor până la Paşti. Până la finalul anului inflaţia ar trebui să scadă de la 3,6% cât a fost în ianuarie până la 3%, estimează Banca Naţională.

Lovitura începutului de an! Care sunt produsele care s-au scumpit

×
Subiecte în articol: scumpiri alimente mancare
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Alertă naţională. Codul roşu de caniculă se extinde
x close