Antena 3 CNN Economic Managerii români estimează o creștere a prețurilor în retail, în primele trei luni din 2024. Datele INS care arată previziunile afaceriștilor

Managerii români estimează o creștere a prețurilor în retail, în primele trei luni din 2024. Datele INS care arată previziunile afaceriștilor

Sondajului trimestrial realizat de Institutul Național de Statistică (INS) arată estimările managerilor din România, privind prețurile din retail și locurile de muncă din anumite sectoare de activitate, pentru primele luni ale anului 2024.

Managerii români estimează o creștere a prețurilor în retail, în primele trei luni din 2024. Datele INS care arată previziunile afaceriștilor
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    29 Ian 2024   •   10:23

Managerii din România estimează stabilitatea activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi în servicii, în perioada ianuarie-martie, în paralel cu scăderea moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi creşterea prețurilor în retail, potrivit sondajului trimestrial realizat de INS.

În industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru primele trei luni din 2024 relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural 0%) şi a numărului de angajati (sold conjunctural -1%).Pentru preţurile produselor industriale, aceştia prognozează creştere (sold conjunctural +21%).

În construcţii, activitatea va înregistra până în martie o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -12%), în paralel cu reducerea numărului de salariaţi (sold conjunctural -9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, acestea sunt estimate să crească (sold conjunctural +32 %).

Managerii din sectorul comerţ cu amănuntul au estimat pentru primele trei luni din acest an relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va fi de asemenea stabil (sold conjunctural +3%).

Angajatorii prognozează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%), dar majorarea accentuată a preturilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +45%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2024, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -2%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +17%), scrie Ziarul Financiar.

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close