Antena 3 CNN Economic Mâncarea nu se va ieftini, chiar dacă preţul carburanţilor a scăzut

Mâncarea nu se va ieftini, chiar dacă preţul carburanţilor a scăzut

Mâncarea nu se va ieftini, chiar dacă preţul carburanţilor a scăzut
Sursa foto: Foto: en.wikipedia.org
de M.Z.    |    16 Ian 2015   •   15:15

Alimentele nu se vor ieftini, chiar dacă preţurile la carburant au scăzut sub pragul de 5 lei. O spun producătorii, care dau vina pe drumurile proaste din România şi pe taxele mari.

Producatorii din industria alimentară aşteaptă reducerea TVA la alimente, măsură pe care Guvernul ar putea sa o introducă, cel mai devreme, de anul viitor.

 
Patronatele din industria alimentară avertizează că ieftinirea carburantului nu are niciun efect, pentru că în calculul preţurilor intră şi reparaţiile cauzate de starea drumurilor din România.
 
Carburanţii s-au iefinit cu mai mult de 20 la sută din iunie anul trecut până în prezent. La raft însă, alimentele nu au preţuri mai mici. Carnea, laptele şi pâinea sunt alimentele cel mai des cumpărate de clienţii magazinelor. 
 
Preţul carburantului are un impact de aproximativ 6 la sută în costul alimentelor. Nici măcar pâinea care are TVA de doar 9 la sută nu s-a ieftinit. 
 
Datele Institutului Naţional de Statistică arată că românii dau aproape 40 la sută din venit pe produse agroalimentare şi băuturi nealcoolice. În schimb, mâncarea nu acoperă mai mult de 25 la sută din bugetele francezilor, italienilor, spaniolilor sau germanilor, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură.
 
 

×
Subiecte în articol: alimente mancare hrana carburanti
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close