Antena 3 CNN Economic Marcel Ciolacu amână majorarea salariilor din construcţii şi agricultură, după ce calculele arătau că, în realitate, oamenii vor pierde bani

Marcel Ciolacu amână majorarea salariilor din construcţii şi agricultură, după ce calculele arătau că, în realitate, oamenii vor pierde bani

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, astăzi, la începutul şedinţei de guvern, că amână majorarea salariilor din construcţii şi agricultură, după ce calculele iniţiale arătau că, în realitate, oamenii vor pierde bani după majorarea promisă.

de Georgiana Adam    |    28 Sep 2023   •   11:13

Capitolul din legea austerităţii privind majorarea salariilor din construcţii şi agricultură nu va fi adoptat astăzi, după ce oficialii şi-au dat seama că ar însemna pierdere de bani pentru salariaţi.

În plus, acest capitol a primit aviz nefavorabil de la CES, iar Guvernul aşteaptă noi calcule de la Ministerul de Finanţe.

Totul vine după ce, din calculele de la Ministerul de Finanţe a reieșit că cei din construcţii ar pierde o anumită sumă de bani. Şi patronatele s-au opus în CES şi au dat aviz nefavorabil.

Astfel, acest capitol se va amâna cu o săptămână. 

"Calculele prezentate de Ministerul Finanţelor arată că, în urma aplicării CASS, salariul net în construcţii şi agricultură ar fi putut scădea.

Eu am promis că nu se va întâmpla.

Drept urmare, am scos de pe ordinea de zi OUG cu salariile din construcţii şi agricultură. Până atunci, salariile vor rămâne ca până acum", a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu.

"Eu nu sunt de acord cu acest lucru! Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă! 

Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanță care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul", a mai spus Ciolacu.

Cum arătau calculele care demonstrau o pierdere de bani după majorarea salariilor

În România, aproape o treime dintre cetăţeni se întreţin cu salariul minim pe economie. Pentru angajaţii din construcţii, creşterea de salariu va însemna nu bani în plus, ci în minus.

Pentru ei, majorarea îndelung discutată de Guvernanţi este de 98 de lei pe lună sau puţin peste 3 lei pe zi. 

Pentru angajaţii din construcţii, creşterea de salariu va însemna nu bani în plus, ci în minus. 

Sindicaliştii avertizează că veniturile angajaţilor de pe şantiere vor scădea cu până la 56 de lei lunar, din momentul în care vor fi din nou obligaţi să plătească CASS.

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, în România erau în iulie 349.000 de români angajaţi în construcţii şi plătiţi cu salariul minim de 4000 de lei brut. 

Citeşte şiGuvernul măreşte salariile cât pentru a lua un covrig. Banii cu care vor rămâne, de fapt, românii în buzunare

Pentru ei, Guvernul pregăteşte o majorare de 500 de lei brut, care în mod normal ar aduce o creştere netă de câteva sute de lei. 

Dar eliminarea facilităţilor pentru salariul minim din construcţii face ca această creştere să se topească instant. Ba mai mult, salariul minim net în construcţii va scădea cu 56 de lei, potrivit calculelor făcute de sindicalişti.

Acest lucru va provoca mari probleme pe şantierele din România. Angajatorii se plâng că vor rămâne fără forţă de muncă, iar multe lucrări vor stagna sau vor fi obligaţi să suporte ei diferenţa, iar asta s-ar putea vedea în costurile lucrărilor.

În România, sunt acum aproximativ 1,5 milioane de români, plătiţi cu salariul minim de 3000 de lei. Cei mai mulţi dintre salariaţii plătiţi cu minimul pe economie au contracte cu normă întreagă în domenii precum comerț, industria prelucrătoare sau transporturi.

Pentru ei majorarea promisă de guvern va însemna o creştere netă de 65 de lei. În termeni reali, aceşti bani le ajung pentru cel mult o sticlă de detergent lichid sau 8 litri de motorină.

Calculul salariului net

Proiect HG salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată – 3300 lei

Salariu net 3000 de lei: 1898 lei

Salariu net 3300 lei: 1996 lei

Diferența: 98 lei

Proiect OUG salariul minim în construcții și agricultură

Construcții: 4500 lei

Salariu net 4000 de lei: 3150 lei

Salariu net 4500 lei: 3544 lei

Diferența: 394 lei

Agricultură: 3300 lei

Salariu net 3000 de lei: 2362 lei

Salariu net 3300 lei: 2599 lei

Diferența: 237 lei

×
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close