Antena 3 CNN Economic Comisia Europeană ar putea bloca revenirea la piața reglementată în România

Comisia Europeană ar putea bloca revenirea la piața reglementată în România

Comisia Europeană ar putea analiza deciziile Guvernului Ciucă cu privire la reglementare și dacă aceasta încalcă, sau nu, legislația europeană.  

Comisia Europeană ar putea bloca revenirea la piața reglementată în România
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    15 Noi 2022   •   12:11

Prețul reglementat de 1,3 lei pe kWh va intra în vigoare de la 1 ianuarie, au decis liderii Coaliției aseară.  

De asemenea, familiile cu trei copii sau monoparentale, dar și cei care au acasă aparatură medicală, vor plăti un preț de 0,68 lei pe kWh.  

Amendamentele la ordonanța pe energie vor fi bătute în cuie în această săptămână în comisiile de specialitate din Parlament.  

Astfel, OUG 119 pe energie ar trebui sa fie decisă săptămâna aceasta în Parlament. Însă războiul între PSD și PNL continuă. Prețul maximal de 1,3 lei ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, și nu mai devreme, așa cum se vehicula. 

Tot la Camera Deputaților trebuie introduse și amendamentele uitate la OUG 119. Adică sa fie introduse în OUG și instituțiile publice, bisericile, Metrorex, producătorii de medicamente, cu un preț fix de 1 leu, familiile cu mai mult de 3 copii sau monoparentale, dar și cei care au acasă aparatura medicală cu un preț de 0,68 lei. 

În plus, este foarte important la ce consum se va face raportarea. În acest moment se face la consumul din anul trecut, însă, spun surse, că ar urma să se facă la consumul pe luna curentă după ce OUG 119 va fi aprobată în Parlament.  

Problema este că, potrivit unor surse, Comisia Europeană ar putea analiza deciziile Guvernului Ciucă cu privire la reglementare și dacă aceasta încalcă, sau nu, legislația europeană.  

Maria Grapini susține însă că această verificare a Comisiei Europene nu va afecta în niciun fel reglementarea din țara noastră.

” Aș vrea să îi liniștim pe cei care ne ascultă. Comisia Europeană are această atribuție de a verifica dacă se respectă legislația Europeană, dar, în această situație concretă legată de măsurile privind energia, știm bine că și alte state au mai luat o astfel de decizie, chiar Comisia a propus un instrument pentru situații de urgență în cazul pieței unice. Noi, dacă știm să argumentăm foarte bine de ce am făcut acest lucru, nu se va întâmpla nimic. Pentru că avem această competență națională, și mai ales în baza acestor ultime decizii ale Comisiei instrumente de criză, să adaptăm pentru context național măsurile pentru a depăși criza. 

Exact acest lucru se vrea cu această ordonanță. Părerea mea este că este foarte târziu, deja ar trebui să o aplice de acum, nu de anul următor, dar nu se poate întâmpla nimic. Din contră chiar!

Ieri am avut audiere exact cu comisarul pentru piață internă, și s-a discutat tangențial și de acest lucru. Pentru că, de anul trecut, din 5 mai, s-a adoptat o nouă strategie pentru reindustrializarea Uniunii Europene, exact ca un răspuns al Uniunii Europene la criza pandemică și acum și la criza energetică. Deci Comisia Europeană nu poate anula o lege votată în Parlamentul Național. 

Problema este să avem argumentele la noi, din păcate pierdem în aceste controale care se fac pentru că nu venim cu argumente în baza funcționării pieței unice și în baza funcționării tratatului. Dar nu va putea să ne oprească Comisia. Putem să mergem cu preț reglementat așa cum a prevăzut guvernul în Ordonanța de Urgență. Dar sugestia mea este să se voteze foarte rapid în Parlament” a explicat Maria Grapini, europarlamentar, la Antena3 CNN.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close