Antena 3 CNN Economic Categoria de români care va primi pensia majorată cu 700 de lei | Explicaţiile fostului ministru al Muncii, Marius Budăi

Categoria de români care va primi pensia majorată cu 700 de lei | Explicaţiile fostului ministru al Muncii, Marius Budăi

Marius Budăi, deputat PSD şi fost ministrul al Muncii, a explicat, la Antena 3 CNN, formula prin care milioane de români vor primi pensia minimă majorată cu 700 de lei.

Categoria de români care va primi pensia majorată cu 700 de lei | Explicaţiile fostului ministru al Muncii, Marius Budăi
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mar 2024   •   21:22

Potrivit actualului ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, pensia minimă va crește cu 700 lei. De exemplu, românii care au avut salariul minim pe economie şi au lucrat 35 de ani vor avea o creștere a pensiei de peste 80% de la 1.281 lei la 1.900 lei.

Întrebat cum se va efectua această majorare, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi a spus: 

"Știți că discutam foarte mult de a departaja pe cei cu indemnizația socială, cu pensia minimă, cum este cunoscută în comunicare publică, care au stagiul minim de cotizare de 15 ani și cei care au lucrat totuși stagiu complet de cotizare 35 de ani, nu numai care au avut salariul minim.

Eu, în calitate de director, cred că am văzut peste 10.000 de dosare filă cu filă, exact din această perspectivă, pentru că mulți cetățeni spuneau că au lucrat 30-35 de ani și au pensia minimă.

Din păcate, 15-20 de ani dacă ar fi fost cu salariu minim la normă întreagă, tot ar fi fost ceva, dar mulți ani sunt cu jumătate de normă la salariul minim sau chiar cu două ore ori contribuția, vă dați seama că a fost doar la cele două ore plătite sau patru ore sau chiar normă întreagă cu salariul minim. 

Pensia pe care o vor primi românii cu stagiu complet de 35 de ani

Trebuia cumva să-i departajăm pe cei care au lucrat doar 15 ani și pe cei care au lucrat și au stat totuși în câmpul muncii 35 de ani.

Este o reparație cumva pentru cei care au lucrat stagiul complet și o încurajare a muncii pe viitor, pentru cei care lucrăm, suntem acum în activitate să stăm cât mai mult în câmpul muncii. Şi atunci au intervenit această discuție și această idee cu punctele de stabilitate peste 25 de ani, unde cei 25 de ani reprezintă acea medie a stagiilor de cotizare din România.

Şi atunci este acel punctaj gradual cu între 25 și 30 de ani, primește 0,5 puncte pentru fiecare an de la do de la 30 la 35, 0,75 şi după 35, începând cu 36 câte un punct și atunci se adună aceste puncte și practic există și intervine această creștere, dar repet, pentru cei care au stagiu complet de cotizare 35 de ani sau chiar mai mult", a spus Marius Budăi, fost ministru al Muncii, la Antena 3 CNN. 

Material susţinut de PSD

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close