Antena 3 Economic Miliarde de dolari dintr-un ajutor al UE, SUA şi FMI pentru Ucraina vor ajunge în "cuferele" preşedintului rus Vladimir Putin

Miliarde de dolari dintr-un ajutor al UE, SUA şi FMI pentru Ucraina vor ajunge în "cuferele" preşedintului rus Vladimir Putin

de S.T.    |    14 Mar 2014   •   14:26
Miliarde de dolari dintr-un ajutor al UE, SUA şi FMI pentru Ucraina vor ajunge în "cuferele" preşedintului rus Vladimir Putin

Miliarde de dolari dintr-un eventual ajutor financiar acordat Ucrainei de către UE, FMI şi SUA vor ajunge aproape cu siguranţă în "cuferele" preşedintului rus Vladimir Putin, scrie CNBC.

O parte a banilor va ajunge cu siguranţă în Rusia ca plată pentru importurile de energie. Situaţia este însă mai complicată, întrucât acordul dintre cele două ţări privind împrumutul primit de Ucraina la sfârşitul anului trecut permite Rusiei să ceară plata anticipată, dacă Kievul primeşte o finanţare externă masivă.

În decembrie, Putin s-a înţeles cu preşedintele ucrainean de la acel moment, Viktor Ianukovici, asupra unui împrumut de 15 miliarde de dolari. La momentul respectiv nu au fost anunţate alte detalii, decât că Rusia va acorda finanţarea cumpărând în tranşe obligaţiuni emise de partea ucraineană.

Până în prezent a fost acordată o singură tranşă din împrumut, de 3 miliarde de dolari în decembrie, când Ianukovici era încă preşedinte. O a doua tranşă, programată pentru sfârşitul lunii februarie a fost blocată, după înlăturarea de la putere a preşedintelui pro-rus.

Obligaţiunile cumpărate de Rusia în decembrie au fost emise sub incidenţa legii britanice, fiind exclusiv în jurisdicţia instanţelor din Marea Britanie.

În prospectul emisiunii, a fost inclusă o prevedere ciudată dar crucială, care va avea un impact direct asupra banilor contribuabililor europeni şi americani, notează CNBC.

"Atât timp cât obligaţiunile rămân scadente, emitentul (Ucraina) se va asigura că volumul datoriei totale a statului şi datoriei garantate de stat nu va depăşi, în niciun moment, 60% din PIB anual al Ucrainei", se arată în prospect.

Ca urmare a acestei clauze, în momentul în care UE, FMI şi SUA vor acorda un împrumut semnificativ Ucrainei, ţara va depăşi pragul de îndatorare de 60% din PIB, iar obligaţiunile vândute Rusiei vor intra în default, permiţând guvernului rus să ceară plata imediat.

Ucraina nu va putea, cel mai probabil, să evite plata datoriei folosind noile fonduri primite de la UE, FMI şi SUA, întrucât instanţele britanice sunt foarte stricte în privinţa respectării termenilor obligaţiunilor, motiv pentru care sunt preferate de mulţi investitori la nivel global.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close