Antena 3 CNN Economic Păcăleala de la facturile la energie electrică: se ia în calcul plafonul de anul trecut

Păcăleala de la facturile la energie electrică: se ia în calcul plafonul de anul trecut

Păcăleală de la facturile de la energia electrică. După ce PSD şi PNL au anunţat cu surle şi trâmbiţe că au găsit preţul corect la energie şi niciun român nu va plăti mai mult la factură, avem răsturnare de situaţie. 

Păcăleala de la facturile la energie electrică: se ia în calcul plafonul de anul trecut
Sursa foto: Antena 3 CNN/pexels.com
de Georgiana Adam    |    11 Noi 2022   •   13:59

Până la sfârşitul anului, facturile noastre vor fi calculate raportat la anul trecut şi până atunci rămân în picioare tarifele practicate de furnizori, care sunt şi de 10 ori mai mari. 

Abia în luna februarie 2023 se va face marea regularizare şi oamenii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus.

Apoi, începând din luna martie 2023, românii vor plăti la factura de la energie electrică atât cât consumă.

"Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Din martie 2023, românii vor plăti la energie electrică atât cât consumă

Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv, și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat", a declarat Marian Neacșu.

Astfel, cel mai probabil din luna martie a anului 2023, consumatorii vor fi scoși sau introduși în noile plafoane de energie electrică.

"Ce s-a adoptat azi vizează mecanismul de cumpărare a energiei de către un cumpărător unic care nu se reflectă în factura clienţilor.

Deci să nu ne îmbătăm cu apă rece, că cei doi producători din România pot să asigure consumul pentru toţi clienţii casnici şi non-casnici", a spus Silvia Vlăsceanu, de la Asociaţia producătorilor de energie electrică Henro, vineri, la Antena 3 CNN.

Cât plătesc românii până la sfârşitul anului la factura de energie

- se ia în calcul consumul de anul trecut

- preţul din contract: 2-12 lei/kWh.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, vineri, forma finală a ordonanței care reglementează prețul energiei electrice.

"Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kWh și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kWh.

Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kWh vor beneficia de același preț al energiei cu specificația că, diferit față de prevederile anterioare, primii 255 de kWh vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei", a explicat premierul Nicolae Ciucă.

În schimb, unii români vor plăti pe un kWh mai mult ca firmele. Este vorba despre cei care vor avea un consum mai mare de 255 de kWH/lună.

Cum vor fi calculate noile facturi la energie electrică

- 0,68 lei kWh - consum până în 100 de kWh/lună

- 0,80 lei kWh - consum între 100 de kWh şi 255 de kWh/lună 

1,3 lei kWh - consum peste 255 de kWH/lună

1 leu/kWh - pentru IMM-uri.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close