Antena 3 CNN Economic Pensia pe care o va primi un român cu grupa a doua de muncă, după recalculare. Daniel Baciu: "Aici se face o mare confuzie"

Pensia pe care o va primi un român cu grupa a doua de muncă, după recalculare. Daniel Baciu: "Aici se face o mare confuzie"

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a calculat cu cât va crește pensia unui bărbat care a lucrat în condiții grele de muncă, după recalcularea din septembrie.

Pensia pe care o va primi un român cu grupa a doua de muncă, după recalculare. Daniel Baciu: "Aici se face o mare confuzie"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Milena Niță    |    07 Mar 2024   •   22:00

Pentru un exemplu de calcul, şeful Casei de Pensii a explicat a ales un român încadrat în grupa a doua de muncă, mai exact care a lucrat în condiții grele în construcții. 

În prezent, pensionarul primește o pensie de 2.192 de lei, iar după recalculare va beneficia de punctele de stabilitate și va primi în plus 1.432 de lei, ceea ce înseamnă că pensia sa va crește cu 65,33%.

"Acesta este un exemplu foarte elocvent, pentru că domnul a lucrat în condiții foarte grele de muncă, respectiv grupa a doua de muncă. 

Are un număr de puncte contributiv, adică cel pe care îl avem fiecare în funcție de salariile pe care le-am avut și de veniturile pe care le-am realizat.

Are un stagiu de cotizare, condiții de muncă normale, grupa a doua. Domnul a făcut stagiul militar.

Pentru cei 21 de ani de muncă se acordă un stagiu suplimentar. Vorbim de un stagiu suplimentar pentru grupa a doua, pentru că acest beneficiu a rămas în continuare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Daniel Baciu, metoda de calcul pentru o pensie din grupa a doua de muncă, în condiţii grele

Astfel, cei care au lucrat în condiții grele de muncă primesc acel stagiu de cotizare în plus față de anii lucrați în grupa a doua de muncă. Și mai are și o perioadă de șomaj.

Pensia în prezent este de 2.192 de lei. 

Stagiul de cotizare contributiv este această perioadă, anii lucrați în condiții normale și de anii de grupa a doua de muncă.

Din totalul acesta de 43 de ani, practic noi adunăm acele puncte de stabilitate numai la acești ani contributivi de 36 de ani. 

Nu se acordă la cei 43 de ani, că aceasta e și o mare confuzie. 

Calculăm aceste puncte de stabilitate numai la anii efectivi lucrați și contribuiți.

Între 25 și 30 de ani, se dă 0.5 pe fiecare an, între 30 și 35 de ani se dă 0,75, ce trece de 35 de ani, chiar un punct de stabilitate pentru fiecare an. 

Nu se calculează numai pentru ani întregi, se calculează pentru luni și pentru chiar zile.

Dacă adunăm punctele efectiv contributive cu punctele de stabilitate, ne dă un număr total de puncte.

Număr total înmulțit cu VPR, rezultând o creștere de 65.33 %", a explicat Daniel Baciu, şeful Casei de pensii, potrivit realitatea.net.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majorarea din 2024

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close