Principala problemă din bugetul de pe anul 2015 o constituie faptul că Executivul trebuie să scadă deficitul de la 2,2% din PIB în acest an la 1,4% din PIB în 2015, aşa cum s-a angajat România în faţa Comisiei Europene prin pactul fiscal.
Acest lucru va fi o provocare, în condiţiile în care reducerea CAS cu 5 puncte procentuale a intrat în vigoare de la 1 octombrie şi are un impact bugetar de 5 miliarde de lei.
Executivul a anunţat şi indexarea pensiilor - măsură care are un impact de 2,7 miliarde de lei, în vreme ce majorarea salariilor din sectorul sanitar are un impact de 270 de milioane de lei.
Reducerea taxei pe construcţii speciale de la 1,5% la 1% va duce la scăderea veniturilor la buget cu alte 500 de milioane de lei. În plus, modul de calcul pentru accize este, deocamdată, o mare necunoscută.
Premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să finalizeze calculele pe buget până la finalul lunii noiembrie.
"Vă rog până la sosirea FMI, Băncii Mondiale, să pregătiţi bugetul pe 2015", a cerut premierul Victor Ponta.
Partenerii de guvernare ai PSD susţin şi ei că nu vor exista niciun fel de probleme pentru anul viitor. Ba mai mult, măsurile din programul de guvernare vor putea fi duse la capăt.
Măsurile pentru bugetul pe anul 2015 vor fi discutate la sfârşitul lunii cu reprezentanţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale care vor veni la Bucureşti.