Antena 3 CNN Economic Pragul de la care pensiile nu vor mai fi impozitate din 2023 | Câți bani vor primi în plus pensionarii

Pragul de la care pensiile nu vor mai fi impozitate din 2023 | Câți bani vor primi în plus pensionarii

Mădălina Mihalache
2 minute de citit Publicat la 11:40 28 Iul 2022 Modificat la 12:10 28 Iul 2022
pensii
Pragul de la care pensiile nu vor mai fi impozitate din 2023 | Câți bani vor primi în plus pensionarii Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Astfel, aproximativ un milion de pensionari ar putea câștiga până la 100 de lei în plus.

Aceasta este doar una dintre schimbările majore în privința pensiilor de la 1 ianuarie 2023.

Una dintre variantele discutate la nivelul Executivului și al Coaliției de guvernare este această creștere a plafonului până la care pensionarii să fie scutiți de plata impozitului de 10%.

Astăzi, sunt scutiți de această măsură pensionarii cu pensia mai mică de 2.000 de lei.

Acum, Guvernul ia în calcul, potrivit unor surse, ca începând de anul viitor, să crească acest plafon, de la pensiile de 2.000 de lei la cele de 3.000 de lei.

Astfel este vorba despre aproximativ de un milion de pensionari care ar urma să beneficieze de această măsură, dacă ea va fi decisă până la urmă la nivelul coaliției de guvernare, iar majorarea pentru pensionari ar fi de până la 100 de lei.

În plus, se mai vorbește și de majorarea pensiilor de anul viitor, cu rata inflației, însă această măsură nu este sigură și nici nu se știe exact despre ce pensii este vorba.

Anul acesta, este puțin probabil să se mai producă o majorare a pensiilor.

Cresc pensiile de la 1 ianuarie 2023. Anunţul făcut de ministrul Adrian Câciu

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, dă asigurări că toate pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023.

Nu poate deocamdată să spună cu ce procent, însă exclude posibilitatea ca majorarea să nu fie aplicată de anul viitor. "Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma "votului" în care economia funcţionează în acest an.

Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată", a declarat, miercuri, şeful de la Finanţe.

Cum afli anul în care ieşi la pensie. Şeful Casei de Pensii: "Răspunsul este instantaneu, cu acest calculator"

Şeful Casei de Pensii: "Pe site, introduceţi luna și anul nașterii şi aflaţi automat anul pensionării"

"Este vorba despre portalul Casei Naționale de Pensii Publice, pe care îl poate accesa oricine în care este lucrul. Este foarte simplu. Este exact pe prima pagină de pornire. 

Mergeți acolo la rubrica "Când mă pot pensiona" și, într-adevăr, dacă băgați niște date minime, și anume luna și anul nașterii, conform prevederilor legale în vigoare, acest algoritm pe care noi l-am implementat în portal vă dă automat vârsta și anul pensionării.

Data până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime pentru pensie

Românii care au nevoie de vechime în muncă pentru pensie îşi mai pot cumpăra această vechime până în vara anului 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Astfel, cei care nu au vechimea necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în luna august a anului viitor inclusiv, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.

În acest moment legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.

×
Parteneri
x close