Antena 3 CNN Economic Prețul unui kilogram de nucă în piețe, înainte de Sfinții Mucenici. Cât a ajuns să coste

Prețul unui kilogram de nucă în piețe, înainte de Sfinții Mucenici. Cât a ajuns să coste

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe data de 9 martie Sfinții Mucenici, iar gospodinele din toată țara vor pregăti mucenici cu nucă din belșug. Cât a ajuns să coste un kilogram de nucă în piețele din România înainte de Sfinții Mucenici.

Prețul unui kilogram de nucă în piețe, înainte de Sfinții Mucenici. Cât a ajuns să coste
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ioana Mircea    |    07 Mar 2024   •   06:00

Se aproprie sărbătoarea creștin ortodoxă a Sfințiilor Mucenici, iar majoritatea gospodinelor din toată țara vor pregăti pentru data de 9 martie mucenici muntenești sau mucenici moldovenești. Indiferent de alegere, desertul delicios se pregătește cu nucă din belșug.

Aluatul de mucenici moldovenești este asemănător celui de cozonac. Acesta se modelează în formă de opt, iar după ce mucenicii sunt scoși din cuptor se ung cu miere și se presară nucă pe deasupra.

Pe de altă parte, mucenicii muntenești se fac din figurinele din aluat, numite "sfințișori" sau "mucenici" în formă de opt, iar apoi se fierb în apă cu mirodenii, zahăr și nucă mai multe minute. Așadar, în ambele rețete nuca este prezentă.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea prețurile la kilogramul de miez de nucă din Piața Obor București

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Prețul kilogramului de miez de nucă în mai multe piețe din țară, înainte de această sărbătoare, este momentan între 33 și 60 de lei. De exemplu, în Piața Obor din București, kilogramul de miez de nucă este 35 de lei, în timp ce în Piața Gemeni, tot din București, kilogramul de miez de nucă ajunge să coste 60 de lei.

În Piața Dacia din Brașov, renumită în oraș pentru prețurile sale mici, kilogramul de miez de nucă se vinde cu 33 de lei.

Povestea Sfințiilor 40 de Mucenici din Sevastia

Cei patruzeci de Mucenici au trăit în vremea împăratului roman Liciniu, toţi fiind din părţile Capadociei, şi toţi din aceeaşi ceată de ostaşi creştini, bărbaţi viteji şi vrednici în războaie, care au fost persecutați din cauza credinței lor profunde în Dumnezeu.

Aceștia au fost dezbrăcaţi şi siliţi să intre într-un lac aproape îngheţat, în timpul iernii, iar pe maluri au pus paznici, ca nimeni din ei să nu fugă. Unul dintre ei, nemaiputând îndura gerul, a ales să aducă jertfa ce i se cerea; dar, ieşind din apa îngheţată şi intrând în baia caldă pregătită, acesta a murit pe loc, în vreme ce Mucenicii, după o noapte întreagă petrecută în apa îngheţată, erau încă vii şi se rugau.

Atunci s-au arătat patruzeci de cununi strălucitoare peste capetele lor, însă una stătea în văzduh, deoarece fusese pregătită pentru cel ce se lepădase. Văzând aceasta, temnicerul Aglaie a mărturisit cu glas tare: "Şi eu sunt creştin", şi a sărit în apa cea îngheţată, făcându-se părtaș mucenicilor şi întregind ceata celor patruzeci, în locul celui ce se lepădase de Hristos.

Au fost, apoi, scoşi din apă şi li s-au sfărâmat gleznele cu ciocane grele şi, fiind arşi de vii, au primit cununa Mucenicilor, potrivit basilica.ro.

×
Subiecte în articol: mucenici nucă
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close