Antena 3 CNN Actualitate Secretul unui sirop aromat și delicios pentru mucenicii moldovenești. Te lingi pe degete

Secretul unui sirop aromat și delicios pentru mucenicii moldovenești. Te lingi pe degete

Unul dintre secretele gustului aromat al mucenicilor moldovenești este siropul cu care gospodinele îi ung.

Secretul unui sirop aromat și delicios pentru mucenicii moldovenești. Te lingi pe degete
Sursa foto: Gettyimages
de Georgiana Adam    |    07 Mar 2024   •   19:00

Mucenicii se servesc pe data de 9 martie de sărbătoarea creștin ortodoxă a Sfințiilor Mucenici. Gospodinele din întreaga țară se împart în două categorii atunci când pregătesc acest desert delicios. Unele aleg să pregătească mucenici muntenești, altele, mucenici moldovenești.

Mucenicii muntenești sunt bucăți mici de cocă, în formă de opt, ce se fierb în apă aromată cu rom și nucă. În schimb, mucenicii moldovenești sunt ca niște colaci, în formă de opt, copți și unși cu sirop peste care se presară nucă măcinată.

Coca mucenicilor moldovenești este foarte asemănătoare cu coca de cozonac, însă gustul delicios și unic este dat de siropul cu care aceștia sunt unși.

Unele gospodine pregătesc siropul din apă și miere pentru a îndulci mucenicul, presărând deasupra lui nucă măcinată sau rafinată. În Moldova, gospodinele apelează la un ingredient secret pentru a oferi desertului un gust special, anume esența de rom. Totodată, din sirop nu trebuie să lipsească coaja de lămâie rasă.

Mai exact, se pun pe foc 500 de ml de apă, cu o lingură de zahăr sau miere, o jumătate de linguriță de esență de rom, o linguriță de coajă de lămâie rasă și un praf mic de sare, până ce ingredientele ajung în punctul de fierbere. Apoi, amestecul se lasă la răcit și ulterior se ung mucenicii cu el, iar apoi se presară nuca rasă.

×
Subiecte în articol: mucenici
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close