Antena 3 CNN Economic Preţul mondial al produselor alimentare a scăzut datorită ieftinirii zahărului şi uleiului

Preţul mondial al produselor alimentare a scăzut datorită ieftinirii zahărului şi uleiului

Andrei Paraschiv
1 minut de citit Publicat la 12:56 07 Feb 2025 Modificat la 12:56 07 Feb 2025
cos de cumparaturi in supermarket
Preţul mondial al alimentelor a scăzut cu 1,6% faţă de luna decembrie 2024. Sursa Foto: GettyImages

Indicele global al preţurilor alimentelor a scăzut în luna ianuarie, datorită ieftinirii zahărului şi uleiului. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a transmis vineri că indicele global a scăzut cu 1,6% față de ultima lună a anului trecut, potrivit Agerpres.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură publică lunar un index propriu privind preţul alimentelor, index care măsoară modificarea preţurilor la cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna ianuarie a acestui an, indexul s-a situat la 124,9 puncte, reprezentând o scădere de 1,6% față de nivelul de 127 puncte înregistrat în luna decembrie 2024. Chiar dacă indicele a scăzut, acesta rămân cu 6,2% mai mare decât cel înregistrat în luna ianuarie 2024, însă cu 22% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022.

Scăderea din luna ianuarie s-a datorat ieftinirii zahărului, care a înregistrat o scădere de 6,8% comparativ cu luna decembrie și  18,5% în ritm anual. Scăderea se datorează grație evoluțiilor meteo favorabile din Brazilia și reluarea exporturilor de zaher din India, prezintă FAO, citat de Agerpres.

Prețurile la uleiurile vegetale au scăzut cu 5,7% comparativ cu luna decembrie, dar rămân cu 24,9% peste nivelul din luna ianuarie a anului trecut. Declinul din luna ianuarie s-a datorat în principal prețurilor mondiale mai mici la uleiul de palmier și rapiță, chiar dacă prețurile la uleiul de soia și cel de floarea soarelui au rămas stabile. 

Carnea a înregistrat şi ea o scădere de 1,7%, deoarece cotațiile internaționale mai mici la carnea de oaie, porc și pui au contrabalansat creșterea cotațiilor la carnea de vită. În acelaşi timp, preţul cerealelor a crescut cud oar 0.3%, rămânând cu 6,9% mai mici decât în luna ianuarie 2024. Spre exemplu, prețurile la orez au scăzut cu 4,7% grație exporturilor consistente.

Prețurile produselor lactate au crescut cu 2,4% de la o lună la alta și cu 20,4% în ritm anual, din cauza avansului puternic al cotațiilor la brânză, care a negat scăderile de preţ ale untului şi laptelui praf.

Comerțul internațional cu cereale în anul agricol 2024/25 este aşteptat să scadă cu 5,6% comparativ cu anul anterior, până la 483,5 milioane de tone, în principal din cauza unei cereri mai mici a Chinei pentru orz, porumb și grâu, adaugă Agerpres.

×
x close