România pare că se pregătește de un nou împrumut de la FMI. Ipoteza lansată de Mihai Gâdea - după ce ministrul Finanțelor a spus că nu sunt bani pentru reducerea CAS - a fost sprijinită și argumentată de Radu Soviani, jurnalist pe zona economică.
Supoziția unui nou împrumut vine după ce ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a spus că nu sunt bani pentru reducerea CAS și a respins această măsură, motivând că ar fi nevoie de 7,7 miliarde de lei.
”E o declarație nesurprinzătoare. Începând cu lunile iulie-august, vom vedea indicii crizei bugetare. (...) Ne apropiem de începutul crizei bugetare”, a estimat jurnalistul Radu Soviani, miercuri, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3.
Soviani: Nu e exclusă categoric ideea de a merge la FMI pentru a lua un împrumut
Soviani este de părere că tehnocrații puteau să facă o etapizare a reducerii TVA, la fel ca și ăn cazul măririi salariilor.
Referindu-se strict la cifre, jurnalistul pe zona economică a spus că, în acest moment, mai avem în sold 127 de milioane lei, iar apoi intrăm pe deficit. Comparativ, ”în urmă cu un an, aveam un excedent bugetar de patru miliarde de lei”.
În ce privește fondurile europene, ”în primele patru luni ale anului, absorbția a fost cu 83,5% mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut”, a exemplificat Soviani.
Soviani a lansat scenariul creșterii taxelor și TVA
Astfel, reducerea CAS ar amplifica și mai mult ”această gaură în care ne aflăm, iar acum nu avem bani pentru nicio cheltuială suplimentară”, a apreciat ziaristul.
În concluzie, ”nu este exclusă categoric ideea de a merge la FMI pentru a lua un împrumut”, a opinat Radu Soviani.
Totodată, el a lansat și scenariul majorării unor taxe sau a creșterii TVA.
Jurnalistul a amintit în context și de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, fostul președinte Traian Băsescu sau guvernatorul BNR Mugur Isărescu, despre care a spus că au ignorat criza economică și nu au luat măsuri timpurii.