Antena 3 CNN Economic România poate relua producția de apă grea la Turnu Severin

România poate relua producția de apă grea la Turnu Severin

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, analizează instalațiile și echipamentele de producție a apei grele de la fosta uzină de profil Romag Prod de lângă Turnu Severin, pentru o eventuală reluare a activității.

România poate relua producția de apă grea la Turnu Severin
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    28 Feb 2024   •   13:41

Uzina Romag Prod este în cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN), controlată de Ministerul Energiei, și se află în faliment de opt ani.

"Nuclearelectrica SA a început o analiză cu privire la evaluarea capacităților de producție a apei grele în România, sens în care între RAAN, reprezentată prin lichidatorul judiciar, și Nuclearelectrica SA se derulează activități de furnizare documente/informații privind o parte din activele aflate în cadrul Sucursalei Romag Prod. 

În aceste sens, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2024, o delegație din partea Nuclearelectrica SA a fost prezentă la Sucursala Romag Prod. 

În perioada următoare, părțile urmează să stabilească și să identifice toate bunurile (imobile și mobile) care sunt considerate a fi de interes pentru reluarea capacităților de producție a apei grele în România", se arată într-un document oficial al RAAN, potrivit profit.ro.

În 2023, Nuclearelectrica și Laurentis Energy Partners (LEP), filială a gigantului nuclear canadian Ontario Power Generation (OPG), au încheiat o colaborare, inclusiv în ceea ce privește producția și furnizarea de apă grea, pe care reactoarele CANDU o folosesc ca moderator și agent de răcire. 

Apa grea poate fi utilizată într-un număr tot mai mare de aplicații nenucleare, inclusiv în domeniul farmaceutic, al diagnosticelor medicale și al electronicii de ultimă generație, cum ar fi fabricarea fibrelor optice și a ecranelor OLED.

RAAN a produs apă grea pe stoc, fără să fie preluată contra cost la rezerva de stat, mai mulți ani la rând, aceasta fiind, de altfel, una dintre cauzele intrării în faliment a Regiei. 

RAAN vinde în prezent din aceste stocuri, care sunt diferite de cele strategice ținute la rezerva de stat pentru nevoile centralei nucleare Cernavodă și excedentare acestora, pentru plata datoriilor către creditorii înscriși la masa credală.

×
Subiecte în articol: Nuclearelectrica apă grea Romag Prod RAAN
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close