Antena 3 CNN Economic Salariu de peste 4.500 de lei net în România, fără facultate! Job-ul pentru care nici experiență nu se cere

Salariu de peste 4.500 de lei net în România, fără facultate! Job-ul pentru care nici experiență nu se cere

Salariul minim în România va crește, așa cum promite Guvernul, la 3.300 de lei începând cu 1 octombrie. Cu toate acestea, există o categorie de angajați care vor primi cel puțin 4.500 de lei în mână.

Salariu de peste 4.500 de lei net în România, fără facultate! Job-ul pentru care nici experiență nu se cere
Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    26 Sep 2023   •   20:00

Este vorba despre muncitorii în construcții, al căror salariu va crește la 4.500 de lei net. Majorarea veniturilor face parte din noile măsuri fiscale pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.  

Oferte de muncă sunt pe toate site-urile, iar salariile oferite sunt chiar mai mari de 4.500 de lei. Iar cerințele nu sunt multe. Poate unii angajatori cer câțiva ani de experiență, însă majoritatea nu au astfel de pretenții.  

"Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de întâi a lunii următoare a intrării în vigoare a prezentei legi pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.500 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,218 lei/oră", prevede proiectul de OUG citat de avocatnet.ro

Valoarea actuală a salariului minim în acest sector este de 4.000 de lei.  

Cu toate acestea, unii specialiști spun că angajații din domeniul construcțiilor nu vor resimți majorarea de salariu. Dimpotrivă însă, vor primi mai puțini bani în mână.

”În construcții, de exemplu, impactul va fi unul negativ. Aproape jumătate de milion de salariați în domeniul construcțiilor care vor avea, cel puțin cei care sunt plătiți cu salariul minim, aici s-a putut face un calcul efectiv, în ciuda faptului că le crește brutul de la 1 octombrie de la 4000 la 4500 de lei, vor avea un venit net mai mic cu 56 de lei. Și asta din cauza contribuției la CASS care de la nivel 0 va ajunge la 450 de lei”, a explicat Dumitru Costin, liderul BNS, la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: constructii
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close