Antena 3 CNN Economic Salariul mediu brut a crescut în România. Cu cât s-a mărit?

Salariul mediu brut a crescut în România. Cu cât s-a mărit?

Salariul mediu brut a crescut în România. Cu cât s-a mărit?
Sursa foto: FOTO: Agerpres
07 Sep 2017   •   13:13

Datele Institutului Național de Statistică arată că salariul mediu brut pe economie a crescut cu 0,5% în iulie față de luna anterioară, până la 3.329 lei, în timp ce valoarea netă s-a situat la 2.391 de lei, în urcare cu 11 lei (+0,5%).

Conform acestei statistici, cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației — inclusiv activități de servicii informatice, respectiv 6.009 lei, iar cele mai mici în domeniul hoteluri și restaurante (1.418 lei).

Comparativ cu luna iulie a anului precedent, în iulie 2017, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 15,1%.  Iar indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 113,5%.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), cu 16,2%, respectiv cu 13,3% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 4,0% și 9,0% în depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități extractive, extracția minereurilor metalifere, agricultură, vânătoare și servicii anexe, cercetare-dezvoltare, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, colectarea și epurarea apelor uzate; între 2,5% și 3,5% în transporturi aeriene, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal (exclusiv mașini, utilaje și instalații), activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), transporturi pe apă, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale).

Și în sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, în administrația publică (+5,1%), în urma aplicării prevederilor legale în vigoare, și în sănătate și asistență socială (+0,3%).

La polul opus, s-a situat învățământul, unde câștigul salarial mediu net a scăzut, în iulie, cu 3,5%, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

De asemenea, au avut loc scăderi ale câștigului salarial mediu net și în unele activități din sectorul economic, ca urmare a nerealizărilor de producții ori încasărilor mai mici, a angajării de personal cu câștiguri salariale mici, a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri în luna precedentă.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat astfel: cu 14,5% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv cu 12,1% în activități de editare; între 6,0% și 7,5% în tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, fabricarea substanțelor și a produselor chimice; între 3,5% și 6,0% în activități de servicii anexe extracției, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, telecomunicații.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close