Antena 3 CNN Economic Românii ale căror pensii vor crește cu doar 1% după recalculare. Explicația dată de Simona Bucura Oprescu

Românii ale căror pensii vor crește cu doar 1% după recalculare. Explicația dată de Simona Bucura Oprescu

Normele de aplicare a legii pensiilor au fost publicate, aducând românii cu un pas mai aproape de creșterea mult așteptată a veniturilor. Există însă și pensionari care vor primi doar 1% în plus la pensie.

de Gina Vacariu    |    22 Feb 2024   •   12:00

Guvernanții au afirmat în ultima vreme, în spațiul public, faptul că românii vor avea câștiguri semnificative după recalcularea pensiilor. Majorările ar urma să intre în vigoare la 1 septembrie 2024, odată cu punerea în aplicare a noii legi a pensiilor. 

Românii vor primi decizia de recalculare până în luna august

Doar puțin mai este până ce aceștia vor primi, în plic, decizia de recalculare.

"Vom avea un moment important al aplicării legii pensiilor - septembrie 2024. Împreună cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice şi colegii de la Direcţia de Asigurări Sociale din minister, acum lucrăm la finalizarea normelor de aplicare a legii 360/2023, care presupune recalcularea tuturor pensiilor românilor şi insist pe acest aspect fiindcă, cu toate că avem peste o lună de când a fost publicată noua lege, încă sunt întrebată de unii români dacă şi pensia dumnealor va fi recalculată. Da, dragii noștri! Fiecare pensie va fi recalculată.

Dumneavoastră nu veţi fi puşi pe drumuri pentru asta. Pentru asta avem, pe de o parte, un plin proces început deja de colegii noştri de la Casele Teritoriale de Pensii de digitalizare a dosarelor de pensii, astfel încât toate dosarele să fie reevaluate, toate informaţiile pensionarilor să fie în sistem, toate acestea să fie scanate şi să avem o arhivă electronică, o bază de date electronică, iar după finalizarea normelor, şi ne dorim să fim gata cât mai rapid, legea prevede 90 de zile pentru elaborarea normelor, dar noi ne străduim să fim gata mai rapid.

După finalizarea lor la minister, dorim să le discutăm cu societatea românească, cu partenerii sociali, cu Comisia Europeană cu care avem acest agreement pe jalonul 214 - reforma sistemului public de pensii, după care să fie finalizat soft-ul pentru recalculare, instruiţi colegii noştri din casele teritoriale de pensii şi apoi românii vor începe, noi estimăm că undeva în luna mai a anului 2024, să îşi primească până la sfârșitul lunii august deciziile cu pensiile recalculate”, a afirmat Ministrul Muncii la Antena 3 CNN. 

Românii care vor primi în plus doar 1% la pensie

Din nefericire, există și categorii de români care vor primi, în plus, la pensie, doar 1%. Depinde doar de criteriile pe care le îndeplinesc potrivit noi legi a pensiilor. 

"Vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 1%, vor fi români care vor avea, poate, o creștere de 80%. Depinde de cele trei elemente esenţiale pe baza cărora se calculează numărul de puncte: punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate. Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi.

Pe de o parte, inechităţile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieşit la pensie în ani diferiţi, inechităţile între doamne şi domni, şi nu în ultimul rând, inechităţi între pensionari care s-au aflat în indemnizaţia minimă socială", a mai declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Românii ale căror pensii ar trebui scadă

Sau chiar mai rău, există și categorii de români care nu vor primi niciun ban în plus. Mai exact, aproape două milioane din cei cinci milioane de pensionari vor rămâne cu aceeași pensie. Este vorba despre pensionarii ale căror pensii ar trebui să scadă, potrivit recalculării. Atrocitățile în domeniu promit însă că pensiile acestora vor rămâne neatinse. Există totuși și un număr mic de români care vor pierde bani din pensie. 

”Trebuie să plecăm de la ceea ce înseamnă normele metodologice. Nu vreau acum să fac educație legislativă, doar informez că normele metodologice sunt acele documente, acte elaborate de ministere, care vin în urmă aprobării unei legi și publicării în Monitorul Oficial care, cu exemple, ne arată pașii de urmat și cum va fi implementată legea.

Trebuie să înțelegem acest proces mare de recalculare împărțit în două etape. Marea recalculare care se face, așezarea pe contributivitate, așezarea pe tot ceea ce înseamnă punctele suplimentare, articol în lege care spune foarte clar că nicio pensie nu va scădea și că vor rămâne în plată cuantumurile aferente în cazul în care se întâmplă să fie vreo pensie care să nu ajungă la cuantumul care a fost calculat în spate prin intervenția altor legi.

La ce se referă acest articol? Normele metodologice sunt publicate în transparență decizională, culegem aceste informații de la toată lumea și se pot și modifica aceste norme până la aprobarea finală”, a afirmat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

Pensionarii care vor pierde bani după recalculare

”Dar vreau să explic cu acuratețe, deși voi fi puțin tehnic. Există acel document, care privește acordul global. În carnetul de muncă erau trecute salariile de bază, care luate în calcul, pe baza acordului global, să spunem că, în construcții, erau două luni care, cu intemperii foarte mari, cu geruri foarte mari, nu se putea lucra în acea perioadă, pe toată perioada anului de 10 sau 11 luni de zile, se lucra și se câștiga peste salariul de bază, deci era un indice de 1.0 care însemna salariul de bază, era calculat venitul după acordul global, la care doar angajatorul plătea contributivitate. Dacă în luna februarie ar fi fost o lună foarte friguroasă și s-ar fi realizat doar 0,90% din salariu, s-a oprit contribuția doar la 0,90% din salariu și doar pe luna respectivă pensionarul poate avea o pensie mai mică, un punctaj mai mic, dar care se cumulează și se ascunde în lunile celelalte când a avut punctaj mai mare.

Această prevedere exista și până în acest moment, pentru că o să vă dau încă un exemplu. Colegii mei de la Casa Națională de Pensii au simțit că este nevoie să fie trecut și aici din cauza acestor apariții și din cauza noilor prevederi ale documentelor care nu au fost luate în calcul până acum, mă refer aici la sporurile cu caracter permanent, unde intră și acordul Global. Asta nu înseamnă că va scădea pensia cuiva”, a mai spus Marius Budăi. 

”Dar vreau să vă dau încă un exemplu din practică. Dacă în urma unui proces, pentru că sunt atâtea procese în instanță, un beneficiar de pensie, în baza unei adeverințe pe care a pus-o, care nu a fost întocmită corect, a obținut un drept la pensie iar ulterior s-a dovedit că adeverința nu a fost conformă, atunci aceste adeverințe nu au mai fost luate în calcul și având în vedere că a fost acel venit în urma unei adeverințe eronate, sau și mai grav, false, cuantumul pensiei a fost recalculat prin diminuare.

Dar nu vor fi cazuri acum, poate vor fi cazuri cât am eu degete la o mână, dar colegii mei au simțit nevoia să aibă o acoperire în lege.

Dar vreau să repet, pentru recalculare, există un articol clar în lege că atunci când, în urma recalculării unei pensii iese un punctaj mai mic, se păstrează cuantumul în plată. Ce aș vrea eu să reținem de la apariția acestor norme, că noi acum, Guvernul Ciolacu este extrem de determinat ca de la 1 septembrie seniorii noștri să primească pensiile conform legii”, a concluzionat Marius Budăi la Antena 3 CNN. 

 

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close