UPDATE 14:20 - Creşte taxa pentru bănci şi ar putea să dispară taxa de 1% a companiilor de petrol
UPDATE 13:30 - În jurul orei 15:00, începe şedinţa de guvern în care se bate în cuie legea austerităţii.
Premierul Ciolacu a discutat la Palatul Victoria cu ministrul de Finanţe, cu Nicolae Ciucă şi cu Kelemen Hunor.
UPDATE 13:00 - Guvernul se reunește din nou în ședință. La această oră, miniştrii au fost convocaţi în şedinţă.
Cabinetul Ciolacu va analiza amendamentele depuse de parlamentari. Înainte de şedinţa de guvern, premierul Marcel Ciolacu va avea o nouă discuție cu președintele PNL, Nicoale Ciucă.
După ședință, proiectul de asumare ajunge în Parlament. La jurul orei 18:00, este convocat plenul reunit al celor două Camere în care Marcel Ciolacu va anunța că îşi asumă răspunderea pentru impunerea noilor taxe.
După angajarea răspunderii, opoziţia are la dispoziție trei zile pentru a depune moțiune de cenzură.
Dacă moţiunea nu este depusă, legea se consideră adoptată. Există însă posibilitatea atacării la CCR a legii care impune noi taxe.
Termenul pentru sesizarea CCR este de două zile. Dacă legea nu este sesizată la Curte, merge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.
UPDATE 11:15 - Orgoliile din opoziţie fac imposibilă depunere unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului.
USR şi AUR au anunţat deja că strâng separat semnături, dar în aceste condiţii, iniţierea unei moţiuni este extrem de grea. USR a anunţat că va apela la acest demers doar dacă UDMR va semna moţiunea.
Opoziţia e mai divizată ca niciodată şi nu reuşeşte să depună moţiune de cenzură. Liderul AUR, George Simion, a făcut ieri o ultimă încercare de a-i convinge pe cei din USR să îi semneze textul moţiunii AUR, dar nu a reuşit.
Cei de la USR nu au mai depus moţiune de cenzură proprie pentru că nu i-au convins pe cei de la UDMR să li se alăture. Dar USR a anunţat că va sesiza CCR cu legea de angajare a răspunderii.
Cei de la PLUS, foşti parlamentari USR, au anunţat propria moţiune de cenzură şi a cerut celorlalţi parlmentari de opoziţie să o semneze, doar că nu s-a alăturat nimeni.
Surse din UDMR susţin că liderii formaţiunii au decis să meargă alături de coaliţia de guvernare după ce le-au fost luate în considerare aproape toate cerinţele referitoare la legea de angajare a răspunderii guvernului. Cam tot ce au cerut premierului Ciolacu referitor la comunităţile locale, la primarii UDMR, au primit.
UPDATE 09:45 - S-a încheiat şedinţa Birourilor Permanente Reunite din Parlament.
Aleşii au termen până la ora 13:00 să depună amendamente la pachetul măsurilor fiscale şi să le trimită apoi la Guvern.
Potrivit unor surse Antena 3 CNN, sunt amendamente pe care guvernul şi le va însuşi. Vor fi amendamente inclusiv ale grupului PSD şi PNL, dar şi UDMR legate de combaterea evaziunii fiscale.
Amendamentele UDMR
- Creşterea taxării jocurilor de noroc
- Banii din taxa pe lux să se întoarcă la primării
- Desfiinţarea ANAF-urilor regionale
- Suprataxarea băncilor să nu se răsfrângă asupra clienţilor prin creşterea dobânzilor
- Eliminarea controlului ANAF asupra primarilor, mai exact, a performanţelor aplicate aleşilor locali
- Renunţarea la comasarea instituţiilor de cultură
- Renunţarea pragului de 2,5% din buget pe care îl pot cheltui primarii
Amendamentele vor fi centralizate în Parlament şi trimise guvernului.
Dacă nu vom avea moţiune de cenzură, proiectul va intra în vigoare peste cel mult trei zile.
Premierul Marcel Ciolacu va veni de la ora 18:00, în fața Parlamentului pentru a angaja răspunderea Guvernului asupra proiectului privind reformele fiscal-bugetare.
--------------
Ştirea iniţială
În Parlament a început şedinţa Birourilor Permanente Reunite, acolo unde aleşii trebuie să depună amendamente la pachetul măsurilor fiscale.
Până la ora 13:00 parlamentarii au posibilitatea să depună amendamente la proiectul de lege.
Premierul Marcel Ciolacu va veni de la ora 18:00, în fața Parlamentului pentru a angaja răspunderea Guvernului asupra proiectului privind reformele fiscal-bugetare.
Dacă legea nu este atacată la CCR, va merge la promulgare
Nu sunt suficiente semnături în Parlament pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.
Odată ce premierul Marcel Ciolacu îşi angajează răspunderea, Parlamentul are la dispoziţie trei zile să depună moţiune de cenzură.
În scenariul în care opoziţia nu depune moţiune de cenzură, Parlamentul lasă un termen de două zile, în care legea să poată să fie atacată la Curtea Constituţională.
USR a anunţat deja că va face acest demers. În acest caz, se va aştepta decizia CCR şi motivarea. Pasul următor este ca legea să fie pusă în acord cu decizia CCR. Dacă legea nu este atacată la CCR, va merge la promulgare.
Când vor apărea noile taxe impuse prin angajarea răspunderii
Scenariul 1:
- Nu se depune moţiune de cenzură
- Termen: 2 zile pentru sesizarea CCR
Scenariul 2:
- Legea nu este atacată la CCR, merge la promulgare
Scenariul 3:
- Legea este atacată la CCR
- Se așteaptă decizia CCR și motivarea
- Legea este pusă în acord cu decizia CCR.
Documentul care aduce taxe şi impozite mai mari pentru toţi românii şi care a fost modificat față de forma inițială a fost redactat luni seară.
Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare.
"În scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor.
Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după şedinţa Executivului.
Lista modificărilor de taxe şi impozite
Noile taxe şi reducerea cheltuelilor discutate încă din iulie au ca scop acoperirea găurii de 20 de miliarde de lei, de la bugetul de stat. De trei luni, pachetul austerităţii a tot fost îndulcit.
Taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru concerte şi festivaluri creşte de la 5% la 9%. Totul după ce ministrul Finanțelor a anunțat că TVA-ul în acest caz rămâne la 5%, iar premierul a susținut public, în repetate rânduri, că pentru evenimentele culturale, TVA trebuie să crească la 19%.
Guvernanţii au mai hotărât şi că salariul minim și salariile din construcţii vor fi adoptate prin acte separate.
Deşi iniţial, Guvernul a decis să permită plata tichetelor de masă cu bani în mână, a revenit asupra deciziei. Tichetele de masă vor fi acordate ca până acum sub formă de tichete sau pe carduri speciale.
În an preelectoral, Guvernul a făcut şi mai multe concesii pentru primari şi președinți de consilii judeţene. Nu vor mai fi limitate la 2,5% cheltuielile din venituri pe care le pot face pentru târguri, petreceri câmpenesti sau activităţi sportive.
Tot pentru a veni în sprijinul primarilor, Guvernul nu va mai tăia toate posturile neocupate din primării şi Consilii Judeţene, asa cum se întamplă în administraţia centrală, ci le va reduce cu 10%.
Celelalte taxe care îi vizează pe românii de rând rămân neschimbate.
Toți angajații plătesc vor plăti CASS. Bugetarii cu salariul mai mare de 8.000 lei net vor pierde voucherele de vacanţă şi indemnizația de hrană, iar funcţia de şef de birou dispare.
De la 1 ianuarie 2024, se reduce numărul secretarilor de stat, iar posturile neocupate vor fi tăiate.
Pentru casele şi maşinile de lux se va plăti o taxă de 0,3%.
Şi firmele vor fi puse la plată: marile companii vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri.