Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Alexandru Rafila, despre respingerea propunerii INSP privind carantinarea: "Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate"

Alexandru Rafila, despre respingerea propunerii INSP privind carantinarea: "Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate"

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a comentat decizia grupului Tehnico-Ştiinţific de respinge propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov din cauta creşterii accelerate a ratei de infectări cu visurul SARS-CoV-2.

Alexandru Rafila, despre respingerea propunerii INSP privind carantinarea: "Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate"
Sursa foto: hepta
de Claudia Popovici    |    15 Oct 2021   •   22:04

CNSU a respins, în această seară, propunerea INSP de carantinare a zonei metropolitane Bucureşti, pe motiv că "nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară".

Potrivit hotărârii la Art.1 - (1) Nu se validează propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”, se arată în documentul CNSU.

Mai mult, în cadrul emisiunii Exces de putere s-a prezentat un calcul în baza definiției de caz într-o săptămână (09.10.2021+15.10.2021) care arată că s-au realizat un total de 86.147 de teste, în timp ce numărul de infectați raportați pe aceeași perioadă este de 98.254 de infectați.

Mai exact din calcul reiese că 98.254 de infectați (majoritatea oameni testați pe banii lor) x 3 contacţi (exclus colegii de birou, familiile extinse sau cunoștințele) = 294.762 de teste care ar fi fost necesare în această săptămână, în baza definiției de caz.

Întrebat despre aceste cifre şi de decizia Comitelului Tehnico-Ştiinţific de a respinge propunerea INSP de a carantina Bucureștiul şi judeţul Ilfov, profesorul Alexandru Rafila spune: 

„Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, în aşa zisul Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reflectă acest lucru şi este, de fapt, doar repetarea unei situaţii de la începutul pandemiei.

Atunci acest comitet, în care eram şi eu pe vremea aceea, a pledat de exemplu înainte de introducerea stării de urgenţă pentru menţinerea şcolilor deschise şi cu toate că asta a fost părerea profesioniștilor votul a fost contrar.

„Am ajuns la înmulțirea numărului de cazuri în cursul acestei veri şi în cursul toamnei pentru că s-a trecut peste opinia specialiștilor în sănătate"

Ar trebui să întrebați cine face parte din acest comitet şi o să constatați că majoritatea medicilor din comitet au votat pentru ceva care se bazează pe experienta lor profesională, pe crezul lor personal şi decizia a fost contrară.

Încercarea de compromitere a INSP este extrem de gravă şi situaţia se va amplifica pentru că soluțiile propuse nu vor funcționa (...) Este momentul ca deciziile să fie bazate de profesioniști din sănătate. Ne găsim într-o situaţie de criză majoră şi nu mai putem să trecem peste opinia specialiștilor din sănătate.

Am ajuns la înmulțirea numărului de cazuri în cursul acestei veri şi în cursul toamnei pentru că s-a trecut peste opinia profesioniștilor din sănătate ", a spus profesorul Alexandru Rafila la emisiunea Exces de putere de la Antena 3. 

CNSU a respins carantina pentru Bucureşti şi judeţul Ilfov: "Nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară"

CNSU a respins, în această seară, propunerea INSP de carantinare a zonei metropolitane Bucureşti, pe motiv că "nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară".

„Având în vedere propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență referitoare la sesizarea transmisă de Institutul Național de Sănătate Publică cu privire la instituirea carantinei în ”zona metropolitană București”, unde se arată că măsura carantinei zonale nu poate duce la realizarea obiectivului specific fără să pună în pericol grav funcționarea instituțiilor statului, luând în considerare analiza Grupului de Suport Tehnico-Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României realizată în cadrul ședinței din data de 15.10.2021 și materializată în Hotărârea nr. 5 din aceeași dată, prin care se propune ca la nivelul Municipiului București și al județului Ilfov să nu fie instituită măsura carantinei zonale, cu condiția intensificării activităților de control a respectării măsurilor și realizării unei analize detaliate cu privire la posibilitatea introducerii de noi restricții, în contextul propunerii formulată de Institutul Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”, dar și în lipsa unei evaluări a riscului de răspândire comunitară, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgență adoptă prezenta hotărâre:

Art.1 - (1) Nu se validează propunerea Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la ”nivelul zonei metropolitane București”.

 (2) Se dispune ca Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Ministerul Tineretului și Sportului să intensifice acțiunile de control a respectării măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și să aplice măsurile prevăzute de cadrul normativ în vigoare.

Art.2 - Se dispune ca Grupul de Suport Tehnico - Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României să analizeze situația epidemiologică de la nivelul Municipiului București, județului Ilfov și celorlalte zone cu incidență ridicată și să propună, după caz, noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 pentru activitățile cu risc ridicat de răspândire a bolii", se arată în hotărârea CNSU.

Hotărârea nr. 87 din 15.10.2021 privind stabilirea măsurilor necesar a fi implementate la nivelul Municipiului București și județului Ilfov pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri din aceste zone, poate fi citită integral AICI.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close