Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Exces de putere, ediţie istorică: Trei generaţii de români îndatorate după Cîţu

Exces de putere, ediţie istorică: Trei generaţii de români îndatorate după Cîţu

Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru al Finanțelor, alături de Dragoş Frumosu, şef departament pentru Agricultură şi Industria Alimentară şi senatorul Daniel Zamfir au comentat în exclusivitate în cadrul emisiunii "Exces de putere" realizată de Adrian Ursu la Antena 3, efectele pe care le au asupra economiei României împrumuturile pe care guvernul Cîţu le va face şi în acest an.

Exces de putere, ediţie istorică: Trei generaţii de români îndatorate după Cîţu
de Claudia Popovici    |    02 Apr 2021   •   22:11

La 31 martie 1989, Nicolae Ceaușescu a început ședința Comitetului Politic Executiv al PCR cu un subiect care nu figura pe ordinea de zi.

„Azi-dimineață am dat banii pentru ultima rată a datoriilor”, a spus el.

„În anul 1980 aveam 11-12 miliarde de dolari. La începutul anului mai aveam 1,15 miliarde de dolari. Astăzi, ultima rată, de 137 de milioane de dolari, a fost achitată şi cu aceasta, datoria bancară şi de stat a fost predată complet", a anunțat Nicolae Ceaușescu.

Florin Cîţu 2021: "V-am demonstrat cum se face economie”

Potrivit ultimelor date, guvernul Cîțu, prin Ministerul Finanțelor, se va împrumuta în acest an cu 131 miliarde de lei, cu 5,6% mai mult decât în 2020, conform unui document semnat secretarul de stat Lucian-Ovidiu Heiuș.

Suma de 131 miliarde de lei este determinată de nivelul deficitului general consolidat, estimat la 7,16% din PIB, adică 80 miliarde de lei, conform proiectului legii bugetului pe 2021, și de volumul datoriei de refinanțat în acest an, estimat la circa 51 miliarde de lei.

Două tribune, alte vremuri, metode diferite, dar găsiți până diseară la ora 21:00 asemănări în privința rezultatelor. Exces de putere, ediție istorică în această seară, cu Adrian Ursu, la Antena 3

Senatorul Daniel Zamfir: "Domnul Cîțu ne duce cu pași repezi către o prăpastie”

"Datoria României acum este 110 miliarde de euro. România era la un grad de îndatorare de 35% și numai şi numai într-un an a dus-o undeva spre 56%.

Domnul Cîțu ne duce cu pași repezi către o prăpastie. Ceaușescu a plătit datoria publică făcând sacrificiile necesare, ori ce se întâmplă acum și unde suntem acum și ce perspective om avea așa cum merge economia.

Domnul Cîțu trăiește în lumea lui! Mai degrabă ne-a arătat cum se face risipă!

Vreau să știu și eu câți bani a împrumutat domnul Cîțu. Nu a vrut să ne spună niciodată. Anul trecut s-a întâmplat ceva fără precedent în cei 30 de ani. În tot mandatul de ministru domnul Cîţu a refuzat să vină în fața comisiilor parlamentare să explice exact pentru ce a împrumutat acești bani. Suntem în situația în care avem de dat 110 miliarde dar nu se văd banii ăștia. Nu ai mărit pensii, nu ai mărit salarii", a spus senatorul Daniel Zamfir.

Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministrul al Finanțelor: "În alte state, oamenii suporta mai bine restricțiile pentru că statul le-a dat un plan de ajutor”

„Uniunea Europeană prin Comisia Europeană ne-a spus că 2,6% a fost contribuția pentru a combate pandemia și au venit și bani de la Uniunea Europeană 1,6% adică, și noi am avut deficit aproape 10% iar în ultimul timp nu am mai fost nici rambursări de TVA și nici nu s-au mai plătit indemnizațiile pentru concediile medicale, mediul de afaceri mai ales.

Întrebați-l pe domnul președinte Jianu, oamenii sunt disperați nu au primit bani deloc. Numai acele indemnizații de șomaj date în perioada stării de urgență, dar nu au dat banii nici la industria Horeca pentru a fi sprijinite.

Ne tot spun guvernanții că și în celelalte țări sunt aceleași măsuri restrictive, dar sprijinul mediului de afaceri este consistent. În zeci de miliarde de euro sunt alocați către populație și către mediul de afacere. Există un sprijin și sigur că și oamenii stau liniștiți și nu reacționează atât de dur la măsurile respective pentru că nu au pierderi.

Dar la noi industria Horeca le-ai dat voie să funcționeze și după 7-8 zilele le-ai închis. Cine a suportat acel prejudiciu, pentru că acele firme au făcut niște cheltuieli s-au aprovizionat cu mărfuri perisabile și au suportat aceste pierderi", a spus Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministrul al Finanțelor.

Dragoş Frumosu, șef departament pentru Agricultură şi Industria Alimentară : "Situația este gravă. Exportăm 900 de euro și importăm 1.000 de euro”

"Situația este destul de gravă, exportăm 900 de euro și importăm 1.000 de euro, din cauza aceasta apare acel deficit foarte mare care, din punctul meu de vedere, este un pericol foarte mare pentru economia României.

Pe de altă parte, trebuie să ne gândim că mâncarea este un produs strategic, iar guvernul României nu a ajutat niciun fel industria alimentară. Nu stăm cu mâna întinsă, dar rămânem fără materie primă şi suntem nevoiți să importăm la prețuri mari şi de aici şi scumpirile", a spus Dragoș Frumosu

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close