Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Exces de putere Jaf cât Arena Națională! Peste 2,2 milioane de metri cubi de nisip și pietriș, furați de o multinațională în România

Jaf cât Arena Națională! Peste 2,2 milioane de metri cubi de nisip și pietriș, furați de o multinațională în România

DIICOT a declanșat, acum două luni, cea mai mare operațiune împotriva unei grupări care a importat ilegal peste 1.500 de tone gunoaie sub pretextul că sunt materiale reciclabile sau camioanele sunt în tranzit în România.

Jaf cât Arena Națională! Peste 2,2 milioane de metri cubi de nisip și pietriș, furați de o multinațională în România
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Dragoș Boța    |    08 Dec 2023   •   21:45

Ceea ce ani de zile a fost doar folclor sau bănuială neargumentată începe să devină probatoriu de dosar penal – marii producători de ciment din România și-au plătit afacerile forțând legea sau chiar îngropând-o. De la exploatarea fără autorizație a resurselor minerale, inclusiv din albii de râu, până la otrăvirea aerului marilor combinate cu noxele produse prin arderea de deșeuri în cuptoare .

Gunoaiele Europei ajungeau la Chișcădaga

DIICOT a declanșat, acum două luni, cea mai mare operațiune împotriva unei grupări care a importat ilegal peste 1.500 de tone gunoaie sub pretextul că sunt materiale reciclabile sau camioanele sunt în tranzit în România.

Transporturile ilegale de deșeuri din vestul Europei ajungeau, într-un final, aici, la fabrica de ciment de la Chișcădaga.

În interceptările din dosarul DIICOT, unul dintre transportatori explică faptul că toate TIR-urile cu gunoaie aduse de afară erau direcționate aici, pentru că era rezolvat să fie primate, la fabrica aparținând Heidelberg Materials.

Camioanele ajungeau în curtea fabricii deținute de multinațională, dar erau preluate de Thermo Recycling SRL, ai cărei patroni sunt puși și ei sub acuzare de DIICOT.

Conform controalelor Gărzii Naționale de Mediu, Thermo Recycling are contract de comodat pentru folosirea spațiului și utilajelor Heidelberg. 

SRL-ul prelua aceste gunoaie și le ardea, transformându-le în fluff, acesta fiind folosit drept combustibil alternativ la coincinerare în cuptorul de ciment. Altfel spus, beneficiarul final al  transporturilor ilegale de gunoaie era Heidelberg Materials.

Ce spun cei de la Heidelberg Materials

Pentru unele transporturi ilegale de deșeuri au fost descoperite fișe de caracterizare a deșeurilor emise de un laborator al companie Heidelberg din care reieșea că sunt doar deșeuri din plastic și cauciuc.

Când am încercat să lămurim situația la fabrică, am fost refuzați.

De la sediul central al Heidelberg Materials am primit, la insistențe, un răspuns.

”Suntem la curent cu inițierea unei investigații a unor societăți care activează în acest domeniu. În cadrul acestei investigații, care nu vizează societatea noastră, dacă va fi cazul, vom răspunde la orice solicitare de documente din partea autorităților. Cerințele și criteriile noastre privind deșeurile pe care le folosim sunt prevăzute în contractele încheiate cu partenerii noștri”, a declarat Bogdan Arnăutu, ESG and Communications Manager în cadrul Heidelberg Materials.

Din vestul României, de la Chișcădaga, ne mutăm în partea cealaltă a țării, lângă București, pentru o altă megalovitură.

Lângă barajul de la Mihăilești, de peste două decenii, compania are o stație de  exploatare a agregatelor minerale. Mai exact, autorizația era de a asigura decolmatarea de aluviunile aduse de râul Argeș, existând niște zone extrem de bine determinate.

Un furt cât Arena Națională sau a lemnului tăiat de pe 7.000 ha de pădure

Materialele scoase cu ajutorul instalației de aspirare erau apoi sortate și folosite de companie. Surpriza a venit anul acesta când Administrația Națională "Apele Române" a făcut un control la faţa locului.

”Echipele de inspector de la Apele Române au constatat mai multe activități de exploatarea agregatelor minerale care nu erau reglementate prin autorizațiile de gospodărire a apelor. Au fost extrase cantități peste cele reglementate de autorizațiile de gospodărire a a apelor, respectiv în afara perimetrelor autorizate. Având în vedere că erau încălcate prevederile legale din legea apelorau fost sesizate organele judiciare competente. În urma măsurătorilor batimetrice s-a măsurat o cantitate de peste două milioane metric cubi de agregate minerale”, a declarat Ana Maria Agiu, specialist comunicare la Administrația Națională "Apele Române".

Mai exact 2.250.783 metri cubi. Altfel spus, ca volum, nisipul și pietrișul scos fără autorizări ar intra într-o carcasă de dimensiunile Arenei Naționale sau reprezintă echivalentul lemnului tăiat de pe 7.000 de hectare de pădure.

Prejudiciul calculat de Apele Române este de peste 160 de milioane de lei. În cazul acestui scandal, Heidelberg Materials a refuzat să comenteze situația.

”În ceea ce privește constatările făcute de Administrația Națională Apele Române, nu dorim să le comentăm. Vă informăm însă că societatea noastră a contestat deja în instanță aceste constatări și actele care au fost emise de Administrația Națională Apele Române în baza lor”, mai spune Bogdan Arnăutu.

Nu se spune nimic în răspunsul Heideliber Materials despre prejudiciu,  plângerea penală sau faptul că exploatarea în afara legii a produs efecte ireversibile pentru mediul înconjurător, după cum susțin cei de la "Apele Române".

Sperăm ca ancheta judiciară să fie dusă la bun sfârșit având în vedere că este pentru prima data când autoritățile statului român au curiozitatea și curajul să caute până și sub apă probele jafului.

×
Subiecte în articol: jaf Heidelberg Materials ciment pietris
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close