Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Beatrice, copila pentru care centrul UNICEF din Coloneşti înseamnă întoarcerea la o viaţă normală

Beatrice, copila pentru care centrul UNICEF din Coloneşti înseamnă întoarcerea la o viaţă normală

Copiii vulnerabili, unii dintre ei cu probleme medicale, au acum acces la servicii specializate, în cadrul Centrului Comunitar Integrat dezvoltat de UNICEF în comuna Colonești, județul Bacău, în parteneriat cu autoritățile locale. Cei mici pot primi aici la timp un diagnostic și beneficiază de recuperare medicală gratuită. Pentru Beatrice, o fetiță care suferă de o afecțiune care i-a slăbit tonusul muscular la picioare, centrul a însemnat întoarcerea la o viață normală. Copila e aproape recuperată datorită ședințelor de kinetoterapie. Pășește acum mai sigur, aleargă și se bucură de copilărie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iul 2023   •   12:09

O casă modestă, cu ferestre deschise spre câmpul de la marginea satului, e universul micuței Beatrice. O copilă de 6 ani ale cărei probleme de sănătate ar fi rămas netratate, dacă în satul ei nu ar fi ajuns echipa UNICEF.

Beatrice e un copil energic și vesel. Ar alerga toată ziua pe câmpul din poarta casei, dacă ar avea forță deplină în picioare. Fetița calcă strâmb și ezitant din cauza unei probleme la picior, care i-a afectat tonusul muscular.

Boala copilei s-ar fi agravat, dacă nu s-ar fi deschis în comună Centrul Comunitar integrat. Copiii din familiile vulnerabile primesc aici acces gratuit la servicii specializate, în funcție de nevoile lor. La centru, Beatrice a primit la timp un diagnostic și a început recuperarea.

"Ne ajută foarte mult. Mai ales că vin tot felul de medici. Ne scutește din drumurile la oraș. Nu te duci să stai în spitale să aștepți câte două, trei ore. Mulţumim lui Dumnezeu că există şi sunt oameni minunaţi aici", a explicat Maria, mama fetiţei.

"Încă mai avem puțin de lucrat la piciorușul stâng. Dacă nu este tratat la timp, poate duce la procese degenerative, la traumatisme la nivelul piciorului și la acest motiv este bine să fie luată din timp și corectată astfel încât să aibă un mers de balerină, de prinţesă, nu?", a declarat Octavian Constantin Iosub, kinetoterapeut.

Familiile care vin în Centrul Comunitar Integrat primesc servicii oferite de o echipă formată din asistent social, asistent medical, educator, logoped, psiholog și kinetoterapeut. Există în centru și un laborator pentru analize medicale.

"Avem o aplicaţie, numită Aurora. Copiii, familiile sunt recenzate acolo, devin cazuri active, iar aceste cazuri active beneficiază de gratuitate 100% la aceste consultaţii medicale", a precizat Mihaela Teodora Sofronie, asistent social.

"Am avut şi 300 de copii într-o lună. Erau copii la 14-15 ani, care nu au auzit, nici nu ştiau de analize medicale. Nu au văzut un doctor", a povestit şi Andrei Mihai Ghintuială, educator.

În acest centru, recuperarea copiilor se face prin JOC. Cei mici își recapătă astfel și sănătatea, și zâmbetul.

Drumurile la Centrul Comunitar Integrat au schimbat-o pe Beatrice. Fetița e mai activă, aleargă alături de cele două surori și de verișoara ei. Dar cel mai mult se bucură că poate ține pasul cu colegii de clasă. I se citește bucuria în ochi când povestește despre școală.

Echipa de la Centrul comunitar Integrat a adus liniște și zâmbet și pe chipul mamei care își crește cu greu fetițele.

Viitorul copilei de 6 ani din Bacău și al altor copii cu probleme de sănătate depinde în mare masură de serviciile pe carele primesc în cele cinci Centre Comunitare Integrate, deschise de UNICEF în județele Bacău și Brașov, în cadrul inițiativei "România pentru FIECARE copil".

FIECARE dintre noi poate deveni eroul copiilor vulnerabili. Intră acum pe beatrice.unicef.ro și alege o donație lunară.

Ajută-i pe Beatrice și pe alți copii cu probleme de sănătate să aibă acces la serviciile specializate de care au nevoie în comunitățile lor! Când comunitatea AJUTĂ și SE IMPLICĂ, minunile sunt posibile.

Îți mulțumim!

×
Subiecte în articol: România pentru FIECARE copil UNICEF
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close