Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Cine este Karl Nehammer, cancelarul austriac care ne ţine la uşa Schengen

Cine este Karl Nehammer, cancelarul austriac care ne ţine la uşa Schengen

Cine este Karl Nehammer, cancelarul Austriei care s-a opus aderării României la Schengen. Are carieră militară și a instruit ofițerii de informații.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Dec 2022   •   20:27

Karl Nehammer s-a născut pe 18 octombrie 1972 la Viena și este cancelar al Austriei de la sfârșitul anului 2021 și președinte executiv al partidului federal al Partidului Popular Austriac.

Nehammer a crescut într-o familie catolică și conservatoare din Viena. În 1992 a absolvit liceul și apoi a servit ca voluntar un an în Forțele Armate austriece, înrolându-se în cele din urmă până în 1996 și obținând gradul de locotenent. Din 1997, Nehammer a lucrat ca trainer de formare pentru ofițerii de informații pentru Ministerul Federal al Apărării.

Karl Nehammer a crescut la Viena, într-un district din apropierea palatului Schönbrunn.

A fost numit ministru de Interne în cel de-al doilea guvern Kurz, iar sub conducerea sa, guvernul austriac a depus la mijlocul anului 2020 acuzații împotriva unei persoane care mărturisise că a spionat pentru serviciile secrete ale Turciei.

A fost unul dintre cei trei manageri publici de criză în timpul pandemiei COVID-19, fiind responsabil pentru aplicarea închiderilor restricțiilor. Este considerat un susținător puternic al politicii de refugiați a lui Sebastian Kurz.

Austria și Olanda au votat împotrivă și au blocat intrarea României în Schengen

În politica de imigrație, Karl Nehammer, în calitate de ministru de interne, a implementat cursul restrictiv pe care Partidul Popular Austriac îl urmărește de mulți ani.

Nehammer s-a dovedit inflexibil în 2021 în decizia de a deporta o familie care nu a obținut dreptul legal de a locui în Austria. Prinse în această situație erau și trei fete care, chiar dacă s-au integrat în Austria, una dintre ele fiind chiar născută pe teritoriul austriac, s-a luat decizia deportării. Decizia a rămas fermă în ciuda presiunii politice și publice încheiate cu proteste și petiții semnate de colegii de școală ai fetelor.

Nehammer este căsătorit cu Katharina, membră a Partidului Popular, iar cei doi au fost criticați la începutul anului 2020 după ce soția cancelarului care atunci ocupa funcția de ministru de Interne, a fost numită purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Soția cancelarului a început să lucreze în sectorul privat în domeniul relațiilor publice în iulie 2020. Totuși, cancelarul a continuat să fie criticat de opoziție din cauza faptului că este însoțit în călătoriile sale externe de către soție și de către consilierii angajați de partid.

Vizitele la care se făcea atunci referire erau făcute de către cancelar la Berlin, Kiev și Moscova. Nehammer a transmis în acel moment că atât soția sa, cât și ceilalți membri ai echipei și-au achitat separat cheltuielile legate de călătorie.

Câţi bani pierde România prin neintrarea în Schengen. Anunţul făcut de ministrul Economiei 

Cancelarul austriac a fost primul lider european care s-a întâlnit față în față cu președintele rus Vladimir Putin, după invadarea Ucrainei de către Moscova.

El a anunțat atunci că își propune să acționeze ca un "constructor de poduri" între Moscova și Kiev, spunând că încearcă să facă "tot ce este posibil pentru a face ca războiul să înceteze" și pentru "a se asigura că se fac pași în direcția păcii".

Austria nu este membră a NATO, după ce s-a declarat permanent neutră în 1955 și nu a trimis arme în Ucraina, oferind în schimb ajutor umanitar și veste antiglonț, dar și căști pentru civili.

 

×
Subiecte în articol: Karl Nehammer spatiul Schengen
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close