Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Klaus Iohannis: "Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei"

Klaus Iohannis: "Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei"

"Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntați cu flagelul războiului pe continent", spune preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: "Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei"
Sursa foto: Klaus Iohannis/ Facebook
de Silvia Preda    |    03 Oct 2022   •   20:28

Războiul din Ucraina generează implicații politico-economice și de securitate ample, precum și consecințe umane tragice, a mai spus șeful statului.

"Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei, când ne vedem din nou confruntați cu flagelul războiului pe continent. Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei generează implicații politico-economice și de securitate ample, precum și consecințe umane tragice. În acest context, procesul de reunificare și reconstrucție a Germaniei continuă să fie o sursă de inspirație pentru depășirea dificultăților actuale. Căderea Zidului Berlinului rămâne un simbol al solidarității, al democrației, al unității și al păcii.

Cancelarul reunificării Germaniei, Helmut Kohl, considera acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, în 2012, drept <înțeleaptă și vizionară> și . Astăzi, acest proiect este în pericol și avem datoria să îl protejăm neîncetat.

Pentru a putea face față actualelor provocări regionale și globale, este necesar ca statele care împărtășesc valorile democrației, ale statului de drept și ale respectului pentru drepturile omului să își întărească coordonarea, solidaritatea și unitatea", a spus Klaus Iohannis la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unității Germane.

"România continuă să fie un partener solid și de încredere al Germaniei în spațiul central și sud-est european, cu un profund atașament față de valorile europene și euroatlantice. Aniversarea, în acest an, a 30 de ani de la semnarea Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa reprezintă un reper special pentru noi. Cooperarea strânsă dintre țările noastre este bazată pe un dialog politico-diplomatic dinamic, pe o cooperare economică substanțială, precum și pe importante legături interumane. (...)

Vreau să evoc și cu acest prilej puntea solidă dintre țările noastre. Comunitatea românească numeroasă din Germania, foarte bine integrată în societatea germană, contribuie în mare măsură la diversitatea socio-culturală și la prosperitatea statului german. În egală măsură, comunitatea etnicilor germani din România și-a adus o contribuție însemnată, de-a lungul secolelor, la dezvoltarea socială, economică și culturală a statului român.Relația privilegiată dintre țările noastre se bazează și pe o componentă economică puternică. Germania continuă să fie cel mai important partener comercial al României, cu o valoare a schimburilor bilaterale de peste 35 de miliarde de euro anul trecut, în creștere față de anii precedenți. Aceste schimburi au ajuns deja la aproape 20 de miliarde de euro în prima jumătate a anului curent", a adăugat șeful statului.

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close