Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Lucian Romaşcanu, noi detalii despre acordarea voucherelor culturale pentru români

Lucian Romaşcanu, noi detalii despre acordarea voucherelor culturale pentru români

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, susţine cu încredere ca românii să primească, prin intermediul primăriilor, vouchere culturale care le-ar facilita accesul la teatre, muzee, concerte. "Fără cultură lucrurile nu pot funcționa.", spune Romaşcanu.

Lucian Romaşcanu, noi detalii despre acordarea voucherelor culturale pentru români
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iul 2022   •   20:30

Ministerul Culturii vrea ca primăriile să poată oferi cetățenilor, la începutul fiecărui an vouchere culturale, care pot fi folosite la evenimentele culturale. Desigur, mulți români spun că un astfel de ajutor ar fi binevenit, mai ales în această perioadă în care s-au înregistrat scumpiri în toate sectoarele. Există, sigur și oameni care cred că o astfel de măsură ar fi doar o risipă de bani.

"Conceptul de vouchere poate să fie pus în practică foarte ușor și voi face demersul legislativ necesar. Am discutat cu mulți primari, mai ales cu cei care înțeleg fenomenul cultural și dedică parte importantă din buget către acest sector. 

Important este, printr-o normă legislativă, să găsim o cale prin care o parte, evident păstrată în acest scop, să fie alocată culturii. Dar acea parte să se ducă și să fie palpabilă, simțită de către cetățean.", a spus ministrul Culturii, invitat în emisiunea Sabinei Iosub. 

Lucian Romaşcanu a atras atenţia cu privire la fenomenul ruperii legăturii dintre spectator şi artist din cauza evenimentelor culturale gratuite organizate de primării. 

"Omul care să duce la teatru trebuie să ştie că cineva muncește pentru treaba aia și costă niște bani.", a atenţionat ministrul Culturii. 

În viziunea sa, introducerea voucherelor culturale pot da un nou având librăriilor, care pot să-și deconteze acele tichete la primărie, muzeelor şamd, nu doar instituțiilor de spectacole. 

De asemenea, voucherele culturale ar fi dedicate tuturor membrilor comunității, nu numai celor angajați la stat, a mai spus Lucian Romaşcanu, care şi-a propus ca în toamnă sau cel târziu la începutul anului viitor să obţină consensul politic necesar acestui proiect.

"Este o lege în Parlament acum, cu vouchere culturale pentru elevi. Ori o amendăm pe aceasta, ori facem una nouă cu acest concept.", a mai precizat ministrul.

"Fără cultură lucrurile nu pot funcționa și dacă nu ne dăm seama cu toții de acest lucru, vom vedea că pe termen mediu vom avea de suferit, cum deja în multe din zonele societății noastre suferim.", a concluzionat Lucian Romaşcanu.

 

×
Subiecte în articol: Lucian Romașcanu
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close