Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ministrul Mediului, sfaturi pentru români pentru a raţionaliza consumul de apă: "Aşa salvăm zeci de litri de apă"

Ministrul Mediului, sfaturi pentru români pentru a raţionaliza consumul de apă: "Aşa salvăm zeci de litri de apă"

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, face apel la populaţie să utilizeze conștient apa potabilă şi a explicat dacă România se află în situaţia de a rămâne fără rezerve, în contextul extinderii caniculei şi secetei pedologice.

Ministrul Mediului, sfaturi pentru români pentru a raţionaliza consumul de apă: "Aşa salvăm zeci de litri de apă"
Sursa foto: cdc.gov
de Claudia Popovici    |    20 Iul 2022   •   20:31

Întrebat ce trebuie să facem concret şi ce înseamnă practic această raționalizare, ministrul Mediului, Tanczos Barna a explicat: 

"În momentul în care trebuie să renunțăm la ceva și la un consum semnificativ, cea care trebuie sacrificată este activitatea de udare.

Sfaturile sunt cunoscute, lumea a auzit despre ele, dar nu ne gândim în fiecare zi să nu facem baie în cadă, să folosim dușul pe un timp cât mai scurt și fără a beneficia de plăcerea deosebită de a sta minute în șir sub duș.

De a nu mai lăsa apa sau robinetul deschis în momentul în care ne spălăm pe dinți, de a nu uita robinetul să curgă, când nu avem nevoie de apă. Sunt foarte multe metode.

Dar cel puțin dușul salvează zeci de litri de apă dacă nu facem baie în cadă. Și oprirea robinetului atunci când folosim efectiv apa.

Există pericolul ca România să rămână fără apă?

"Nu este. Sunt locații afectate, sunt localități, comunități afectate, dar per ansamblu, în continuare, marile rezervare, marile lacuri de acumulare stau bine.

Sunt la un grad de umplere de 68-70 de grade, chiar unele sunt peste 80 sunt și câteva cu cantități mai mici de apă. Dar încă nu suntem în zona de reducere critică, sub un prag critic.

Vom a analiza mâine dimineață încă o dată, aceste situații pe care le primesc aproape zilnic.

Per ansamblu, situația nu este încă gravă, dar sunt câteva localități afectate, pentru că exact acolo unde sistemul de alimentare cu apă potabilă s-a alimentat din puțuri forate, cantitățile sunt gândite pe un consum normal.

În momentul în care sare, se dublează, se triplează, crește de 5 ori cantitatea consumată de localitatea respectivă, de comunitatea respectivă, apar problemele. (...)

Majoritatea lacurilor de acumulare sunt la un grad de umplere satisfăcător. Sunt câteva excepții. Avem Lacul Amara, unde este o imagine dezolantă, tristă. Este aproape incredibil că am ajuns deja în secolul XXI să asistăm la dispariția totală a unor habitate naturale.

Sunt șiruri de greșeli, pentru că dacă ne uităm la zona deșertificare, greșelile nu au început acum. Au început acum câteva decenii când s-au tăiat pădurile din zona de sud a țării și am transformat toată zona în zona agricolă.

Au fost greșeli când s-au făcut regularizările de râu și nu s-a făcut doar acolo, nu doar Buzău a fost regularizat și Oltul și Mureșul... toate râurile în România au fost regularizate.

Sunt decenii de greșeli și acum trebuie să cheltuim bani pentru a reface habitatele respective. În PNRR avem  refacerea habitatelor umede, avem refacerea unor pajiști care sunt în pericol, avem bani pentru plantări de terenuri de păduri, să creăm zone forestiere.

Putem salva zonele acelea de deșertificare prin plantare de păduri noi. Deci măsuri există, bani există, trebuie să se implice toată lumea la implementare, pentru că altfel vor dispărea și vom pierde zi de zi habitat,  extrem de valoros", a explicat ministrul Mediului Tanczos Barna în emisiunea În faţa naţiunii de la Antena 3. 

Ministrul Mediului: "Ne pare rău de roșiile puse, dar apa potabilă este scumpă!"

Ministrul Mediului vine cu un mesaj controversat , în plină secetă. "Ne pare rău de roşii, dar apa potabilă este apă scumpă", a declarat Tanczos Barna. Ministrul a făcut din nou apel la români să nu facă risipă de apă, altfel, avertizează el, s-ar putea ajunge la noi restricții de consum.

Întrebat dacă are ceva cu roșiile, ministrul a spus:

"Am și eu roșii în curte, acasă și vă spun sincer că de vreo 3 săptămâni n-am mai folosit apa pentru udat iarba din curte. Este un sacrificiu și este dureros. Te doare sufletul să vezi că ai muncit săptămâni întregi ca să crești o plantă frumoasă și să ajungi în situația în care te uiți cum se ofilește, cum se usucă", a explicat Tanczos Barna, ministrul Mediului la Antena 3. 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close