Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Mircea Geoană explică relaţia Chinei cu Rusia | Care sunt riscurile pentru NATO şi România

Mircea Geoană explică relaţia Chinei cu Rusia | Care sunt riscurile pentru NATO şi România

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a explicat într-un interviu exclusiv la Antena 3 CNN ce rol are China în relaţia cu Rusia şi ce riscuri aduce acest parteneriat Alianţei NATO şi României.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Apr 2023   •   21:58

Întrebat care va fi rolul Chinei care pare a fi din ce în ce mai puternice, care sprijină din punct de vedere ideologic și imagologic o Rusie care are toți liderii acuzați de crime de război, o Rusie care generează un genocid în Ucraina, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus:

"Există într-adevăr, o apropiere pronunțată între China și Rusia. E un partener strategic stabilit la limita unei alianțe militare, pentru că de ambele părți există o anumită rezervă față de dimensiunea cea mai importantă, care este cea militară. Acel parteneriat fără limite decis de către liderii celor două țări reprezintă, evident, un moment de preocupare pentru noi toți.

China este un alt tip de competitor strategic față de Rusia, altă dimensiune, altă forță economică, altă metodă, o putere tehnologică importantă, în timp ce Federația Rusă rămâne o țară foarte mare, o super-putere nucleară, dar cu o economie mult mai șubredă și care iese mult slăbită din acest război, inclusiv în lucrurile care făceau ca economia rusească să plutească, energia și exportul de armament.

Decuplarea Rusiei de Europa civilizată a făcut ca, practic, o piață importantă să nu mai existe în lumea a 3-a.

Echipamentele militare rusești nu mai au aceeași trecere, fie ele mai ieftine, dar e clar că nu sunt atât de bune cum spuneau, pentru că nu merg în Ucraina, deci au nevoie de China mai mult decât oricând şi există, de fapt, un element de faptul că Rusia devine un partener junior în tandemul cu China.

Preocupant este faptul că și Iranul intră în această horă și de aceea există într-adevăr o preocupare din partea noastră. Noi nu dorim să transformăm China într-un adversar. Este un rival puternic, încearcă împreună cu Rusia să schimbe regula jocului la nivel internațional, încearcă să propune lumii un model alternativ de dezvoltare. Președintele Xi vorbea în discursul de la congresul partidului unde a luat al 3-lea mandat, spărgând regula de două mandate de până la dânsul care vorbea despre faptul căci China propune lumii un model alternativ de dezvoltare.

Să traducem puțin în limba română ce vrea să spună liderul chinez și chiar o spune și chiar crede și chiar acționează în această direcție.

El spune în felul următor cetățeanul lui din China sau din Rusia sau din orice altă țară, sacrificați libertatea, libertatea dvs. individuală și în schimbul faptului că n-o să aveți libertate politică personală, aveți șansa să aveți o situație economică mai rapidă.

Noi asigurăm o creștere economică rapidă într-o societate care este, de fapt, autoritară și în care tu, ca cetățean chinez, primești o notă din partea guvernului, în funcție de ce postezi pe internet, cu cine te întâlnești, cui dai interviu și până la urmă, big brother undeva spune știi ce ne pare rău dumneata, mai la o parte.

Deci această chestiune este o provocare importantă pentru modelul nostru democratic și de piețe libere. Este o confruntare aprigă și nu doar economică, strategică, militară sau tehnologică, ci este în planul ideilor de organizare a societății.

Eu nu sunt un pic mai vaccinat la acest tip de copertă, pentru că am trăit în comunism o perioadă și, fie vorba între noi, lipsa libertății este cumplit.

Nu cred că merită acest pact mefistofelic în care îți dau poate creștere economică mai mare, dar să nu pot să respir liber.

Dar lucrurile rămân, rămân, rămân preocupante. Mesajul pe care liderii noștri, secretarul general, președintele Biden, președintele Macron l-au dat în mod direct Beijingului, de a nu trece linia și a sprijini Rusia din punct de vedere militar în acest război sperăm să fie auzită clar la Beijing, pentru că îi ajută economic, îi ajută să mai evite sancțiunile.

Nu e bine, dar oricum e o linie pe care sperăm ca liderii chinezi să nu să nu o traverseze, pentru că asta ar însemna o lume și mai complicată", a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close