Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Ministrul Finanțelor anunță că românii vor scăpa de cozile de la ANAF: "Interacțiunea va fi doar în Spațiul Privat Virtual"

Ministrul Finanțelor anunță că românii vor scăpa de cozile de la ANAF: "Interacțiunea va fi doar în Spațiul Privat Virtual"

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat, marți, la Antena 3, că în curând românii vor scăpa de cozile și de aglomerația de la ANAF. Interacțiunea cu Fiscul ar urma să se facă doar prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

Ministrul Finanțelor anunță că românii vor scăpa de cozile de la ANAF: "Interacțiunea va fi doar în Spațiul Privat Virtual"
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    18 Mai 2021   •   22:57

"Un alt proiecte important anunțat foarte recent - e deja publicat în consultare pubică - este trecerea completă în digital în interacțiunea cu ANAF. Toți contribuabilii vor putea să intre în contul lor personal, în Spațiul Privat Virtual, comunicarea se va desfășura doar în Spațiul Privat Virtual, ceea ce înseamnă că renunțăm la hârtie, la cozi.

Va fi mult mai ușor pentru toată lumea. Acest proiect este în consultare publică. În trei luni de la aprobarea publică putem să trecem complet în zona digitală. Suntem pregătiți pentru asta", a spus Alexandru Nazare, în exclusivitate în emisiunea "În fața națiunii", moderată de Sabina Iosub.

Concret, proiectul de act normativ prevede înrolarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV) a persoanelor juridice, asocierilor şi a altor entitãţi fãrã personalitate juridicã, precum şi a persoanelor fizice care desfãşoarã o profesie liberalã sau exercitã o activitate economicã în mod independent, în formele prevãzute de Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului nr. 44/2008.

Înscrierea în SPV rãmâne opţionalã pânã la data la care prevederile cuprinse în actul normativ intrã în vigoare. Dupã acest termen cererile, înscrisurile sau orice alte documente depuse la organul fiscal central în format letric nu vor mai fi luate în considerare.

Prin acest proiect se va evita expunerea cetățenilor la potențiale zone aglomerate sau deplasări ce ar putea prezența un risc potențial de infectare cu noul tip de coronavirus.

De asemenea, acest proiect ar reprezenta un punct de plecare vital în încercarea României de a digitaliza administrația fiscală, pas ce ar combate o bună parte din birocrația din țara noastră. Printre principalele avantaje ale contribuabililor se numără:

  •     evitarea interacţiunii fizice (ghişeu, poştã), comunicarea fiind realizatã non-stop, prin intermediul SPV; eliminarea timpilor de aşteptare, întrucât anumite document, precum certificatele de atestare fiscalã sau cazierul fiscal, se pot obţine mult mai repede;
  •     posibilitatea depunerii mai multor tipuri de cereri on-line, precum şi vizualizarea rãspunsurilor direct din SPV;
  •     posibilitatea consultãrii situaţiei fiscale la zi, respectiv posibilitatea de a solicită situaţia obligaţiilor de platã sau a plãţilor efectuate;
  •     primirea de informaţii personalizate legate de obligativitatea depunerii anumitor declaraţii sau termenele aferente de depunere;
  •     acces la evidenţa completã a tuturor interacţiunilor contribuabilului cu ANAF, precum tipul declaraţiilor depuse şi data depunerii.
  •     extinderea serviciilor din SPV. Contribuabilii vor beneficia de declaraţii pre-completate, rapoarte care sã se poatã importa în programele de contabilitate, fişiere prelucrabile, precum şi de posibilitatea de a efectua plãţi prin platforma SPV.

×
Subiecte în articol: Alexandru Nazare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close