Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN În fața națiunii Planul de pace în 10 puncte prezentat de Zelenski la Davos. Replica lui Putin: ”Ucraina poate suferi daune ireparabile”

Planul de pace în 10 puncte prezentat de Zelenski la Davos. Replica lui Putin: ”Ucraina poate suferi daune ireparabile”

Volodimir Zelesnki a prezentat acest plan mai multor șefi de stat și de guvern în perspectiva unei încetări a războiului de invazie a Rusiei în Ucraina.

de Georgiana Adam    |    17 Ian 2024   •   21:04

Ce prevede acesta:

1 - Securitatea nucleară

Rusia trebuie să își retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie, ca aceasta să fie plasată sub controlul Agenției Internaționale de Energie Atomică și al personalului ucrainean.

2 - Securitate alimentară

Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene și extinderea acestuia pentru ca nave cu alimente să poată pleca din porturile Nicolaev și Olvia. De asemenea, Ucraina solicită tuturor țărilor să se alăture inițiativei Grain from Ukraine - asistență alimentară pentru cei mai săraci.

3 - Securitate energetică

Accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană și de apărare antirachetă pentru ca Ucraina să se poată apăra împotriva noilor atacuri rusești asupra infrastructurii energetice.

Kiev propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei, în vederea evaluării daunelor și a nevoilor de reconstrucție și pentru a preveni distrugerea lor în continuare. O limitare a prețului la resursele energetice rusești.

4 - Eliberarea tuturor prizonierilor și a celor deportați în Rusia.

5 - Punerea în aplicare a cartei ONU și restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiali.

6 - Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților. Rusia trebuie să își retragă toate trupele și formațiunile armate de pe teritoriul Ucrainei, iar Kievul să poată prelua controlul asupra tuturor secțiunilor graniței sale de stat cu Federația Rusă.

7 – Justiție: tribunal special instituit, recunoscut internațional pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei și crearea unui mecanism de compensare a pierderilor cauzate de război.

8 - Protecția imediată a naturii.

Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri și tehnologii pentru restabilirea instalațiilor de tratare a apei.

9 - Garanții de securitate pentru Ucraina.

10 - Părțile trebuie să semneze un document care să stabilească fârșitul războiului.

În replică, Vladimir Putin, președintele Rusiei, susține că Zelenski a venit cu acest plan pentru că armata ucraineană a eșuat.

”Acum este complet evident – nu numai că a eșuat contraofensiva lor, dar armata rusă are pe deplin inițiativa. Dacă aceasta (conflictul) continuă, statalitatea ucraineană poate suferi daune ireparabile, foarte grave. În ceea ce privește acest proces de negociere, este o încercare de a ne forța să renunțăm la câștigurile pe care le-am obținut în ultimul an și jumătate. Dar este imposibil”, a declarat Putin.

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close