Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN iThink Cea mai periculoasă manevră pe care toți o facem când suntem la volan. Titi Aur: ”Pare o greșeală banală, dar este extrem de gravă!”

Cea mai periculoasă manevră pe care toți o facem când suntem la volan. Titi Aur: ”Pare o greșeală banală, dar este extrem de gravă!”

Conducem zeci, sute sau chiar mii de kilometri pe zi, și ne credem stăpâni pe noi și ne mințim că nouă nu ni se poate întâmpla nimic rău când suntem la volan. Dar nu ne dăm seama că zi de zi facem greșeli banale care ne pot curma viața.

Cea mai periculoasă manevră pe care toți o facem când suntem la volan. Titi Aur: ”Pare o greșeală banală, dar este extrem de gravă!”
Sursa foto: xijian / Getty Images
de Laura Dinu    |    Iusti Fudulu    |    20 Oct 2023   •   06:00

”Specialistul în conducere defensivă, Titi Aur, a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN care sunt cele mai periculoase manevre pe care șoferii le pot face în trafic.

Potrivit acestuia, prima și cea mai periculoasă manevră este cea de neadaptare a vitezei.

”În primul rând, nerespectarea vitezei. Suntem tentați mereu să spunem că putem merge puțin mai repede, că oricum nu contează, că 10 km/h în plus oricum nu mă sancționează, dar ajung să merg și cu 20, și cu 30 de km în plus. Nerespectarea vitezei este pe primul loc.

Pe locul doi, nerespectarea distanței. Suntem tentați să mergem mai aproape față de mașina din față. Să ne uităm puțin peste gard. Vecinii noștri mai de la vest au reușit să reglementeze acest lucru. Și Germania, și Belgia, și Suedia, și au spus așa. La 100 km/h, parcurgi 27 m/s. Deci în două secunde, parcurgi 54 metri. Deci aproximativ jumătate din suta de kilometri pe oră. 

Deci am spus viteza, am spus distanța, după care urmează neatenția, sau chiar în paralel cu nerespectarea distanței putem pune neatenția. Suntem tentați în permanență să facem și altceva. Să ne uităm în telefon, să stăm de vorbă, să ascultăm muzică, să facem orice. Telefonul este o descoperire extraordinară și o evoluție tehnologică nemaipomenită, doar că, din acest punct de vedere, când îl avem în mașină, devine una dintre cauzele principale ale accidentelor. Unele studii arată că a depășit alcoolul ca și cauză adevărată a accidentelor”, a explicat Titi Aur la Antena 3 CNN. 

”Neîntreținerea autoturismului este următorul lucru grav. Este un lucru foarte important să avem grijă la presiunea în anvelope, și nu numai. Nu punem lichidul de parbriz care trebuie, și dăm cu ăla de iarnă și nu avem vizibilitate. Nu dezghețăm geamurile, nu le curățăm de zăpadă. Suntem tentați să minimalizăm riscul sau să spunem că oricum nu contează, ne descurcăm.

Următorul lucru periculos este faptul că nu stăm corect la volan. Nu ținem mâinile corect pe volan, nu ținem corect piciorul pe pedală. Și asta este o greșeală banală simplă, Dar ați auzit de multe ori de persoane care au accelerat în loc să frâneze și au intrat în magazin, au dat peste un copil... Și asta pentru că ținem călcâiul în dreptul pedalei de accelerație! Normal, trebuie ținut în dreptul pedalei de frână. Majoritatea oamenilor nu știu asta. Și de ce nu îl știu? Pentru că în școala de șoferi ar trebui învățat, dar, din păcate, nu se învață...”, a mai spus specialistul în conducere defensivă în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Titi Aur iThink Iusti Fudulu
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close