Antena 3 CNN Emisiuni Nereguli în noua lege a pandemiei. Prevenție sau pușcărie medicală? Fost Avocat al Poporului: ”Este o mizerie de lege”

Nereguli în noua lege a pandemiei. Prevenție sau pușcărie medicală? Fost Avocat al Poporului: ”Este o mizerie de lege”

Cristina Tudorache
2 minute de citit Publicat la 22:00 08 Iul 2020 Modificat la 22:00 08 Iul 2020
o_1ecnrtvqs1uli1mbqe9183m1ooqb.png

Noua lege privind izolarea și carantinarea a fost adoptată de Guvern după ce CCR a stabilit, săptămâna trecută, că nimeni nu poate fi obligat să stea în carantină sau să fie spitalizat în baza unui ordin de ministru. Guvernul a publicat textul proiectului de lege și a trimis-o, în regim de urgență, la Parlament pentru adoptare. Documentul intitulat ”Lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic” prevede reglementări privind pandemia. Legea definește următorii termeni: Carantinarea persoanelor, carantinarea bunurilor, carantina zonala, izolarea, risc iminent, contaminarea etc. De asemnea, specialiștii arată că legea are numeroase lacune și au sesizat neregulile din text.

Nereguli în noua lege a pandemiei: Pușcărie medicală. Fost Avocat al Poporului: ”Este o mizerie de lege”

APADOR-CH a sesizat câteva nereguli ale legii
 

1. Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege. E adevărat că durata îmbolnăvirii nu poate fi cunoscută dinainte, însă nici în cazul stării de urgenţă nu se poate şti de la inceput cât va dura, dar în lege este prevăzut un termen fix pe care-l poate avea, cu posibilitatea de a prelungi acel termen sau de a înceta măsura înainte de termen, dacă nu mai este nevoie de ea;
 
2. Carantina/izolarea persoanelor sau bunurilor ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective. E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual şi ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac;
 
3. Pentru că este vorba de o privare de libertate, această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru;
 
4. Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător.

Foști judecători desființează legea pandemiei

”Guvernanții noștri n-au înțeles nimic din toate deciziile CCR. Curtea a trântit legi mult mai grele pentru simplul fapt că nu prevedeau o procedură (statutul polițiștilor, militarilor etc). Această lege este o lege foarte generală. Trebuie să stabilească niște proceduri concrete”, spune fostul judecător al CCR, Petre Lăzoroiu.

”De două luni spun că este vorba despre separare fizică, nu socială. CCR a stabilit că izolarea și carantina sunt neconstituționale. De ce mai apar în lege?! Este incredibil! Zice aici de carantină zonală, dar nu o definește decât în general. Carantină zonală poate să fie toată țara și ajung în aceeași situație. Și vă mai spun și un argument sanitar. Când sunt 300 de cazuri, când sunt 500 a doua zi și aș vrea să le atrag atenților celor care fac așa ceva că este posibil să atragă răspunderea penală a persoanei care a scris așa ceva în mizeria asta de lege. Este o mizerie de lege, o spun cu toată responsabilitatea.”, a susținut Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, la Sinteza Zilei, de la Antena3.

Cei doi specialiști susțin că legea este foarte vagă.

”În primul trebuie să se stabilească ce persoane pot să facă obiectul acestor măsuri extreme. În al doilea rând, trebuie să se stabilească proceduri foarte clare. După aceea, care este durata pentru care țin pacientul acolo (în izolare sau carantină - n.r.). Populația trebuia responsabilizată. Nu păzești populația cu armata!”, a declarat fostul judecător al CCR.
 

×
Etichete: legea pandemiei
Parteneri
x close