Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Ajutoarele umanitare nu pot ajunge în Siria afectată de cutremure. Germania cere Rusiei să intervină pentru deschiderea granițelor

Ajutoarele umanitare nu pot ajunge în Siria afectată de cutremure. Germania cere Rusiei să intervină pentru deschiderea granițelor

Guvernul Germaniei a cerut permiterea accesului umanitar în zonele din nord-vestul Siriei afectate de cutremurele majore produse luni în Turcia, îndemnând Rusia să exercite influenţă asupra Administraţiei Bashar Al-Assad.

de Mia Lungu    |    07 Feb 2023   •   18:27

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a cerut Turciei să deschidă graniţele cu Siria, pentru a permite transferul de asistenţă umanitară şi trecerea persoanelor sinistrate.

"Deschiderea graniţelor pentru a permite tranzitul este esenţială, astfel încât ajutoarele să ajungă acolo unde este nevoie", a afirmat Baerbock, citată de publicaţia Die Welt.

"Este necesară intervenţia tuturor actorilor internaţionali, inclusiv a Rusiei, pentru a îndemna regimul sirian să permită accesul umanitar", a subliniat ministrul de Externe de la Berlin.

Problema este că în unele zone din Siria nu au acces nici măcar autorităţile guvernamentale, din cauza conflictului militar cu grupuri insurgente şi teroriste.

Citește și: Cutremur în Turcia şi Siria | Peste 5.000 decese şi 24.000 de răniţi. OMS estimează 23 de milioane de oameni afectați

Cutremurele de 7,8, respectiv 7,5 grade produse luni în sud-estul Turciei au afectat puternic provincia siriană Alep, în special localităţile Jandaris şi Atareb.

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 5.100 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce, de Administraţia de la Damasc şi de Naţiunile Unite.

În Turcia, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat marţi un bilanţ de 3.549 de morţi. Alte peste 13.000 de persoane au fost rănite. În Siria, cifrele furnizate de Administraţia de la Damasc şi de echipele Naţiunilor Unite care acţionează în zonele din nord-vestul ţării aflate sub control insurgent indică peste 1.600 de morţi şi 3.500 de răniţi.

 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close