Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Alegeri prezidențiale în Franța. Acuzații dure între Emmanuel Macron și Marine Le Pen înaintea ultimului tur

Alegeri prezidențiale în Franța. Acuzații dure între Emmanuel Macron și Marine Le Pen înaintea ultimului tur

A plouat cu acuzaţii în dezbaterea finală dintre preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi contracandidata lui, Marine Le Pen. Înainte de turul doi de scrutin pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, cei doi prezidenţiabili nu s-au menajat pe niciunul din subiectele fierbinţi ale momentului.

Alegeri prezidențiale în Franța. Acuzații dure între Emmanuel Macron și Marine Le Pen înaintea ultimului tur
Sursa foto: Twitter/ CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    21 Apr 2022   •   19:01

Cea mai aprinsă discuţia a fost pe tema războiului din Ucraina. ”Rolul Franţei şi rolul Europei, este, aşa cum am făcut-o de la bun început, de a susţine Ucraina pentru ca ea să reziste”, a precizat Macron.

Liderul de la Paris a venit la dezbatere decis să o pună pe adversara sa faţă în faţă cu contradicţiile programului ei electoral. Pe de altă parte, însă, Marine Le Pen a tras învăţămintele prestaţiei catastrofale din urmă cu 5 ani şi a venit mai bine pregătită.

”Ajutor pentru Ucraina? Bineînţeles. Ajutor umanitar pentru Ucraina? Bineînţeles. Ajutor financiar pentru Ucraina? Bineînţeles. Ajutor cu materiale pentru apărare? Da, bineînţeles”, a afirmat candidata de extremă dreapta.

Când discuţia a ajuns la tema invaziei ruse asupra Ucrainei, divergenţele au atins punctul culminant. În timp ce Le Pen se opune sancţiunilor la adresa Rusiei, Macron sustine ca Vladimir Putin a fost finantatorul ei.

”Mai întâi, am luat notă de poziţia doamnei Le Pen, care nu corespunde poziţiei pe care partidele europarlamentare o susţin, fie că este vorba de protejarea ucrainenilor care vin pe teritoriul nostru, precum şi asupra sancţiunilor suplimentare din primul pachet, fie de ajutorul pentru Ucraina faţă de care vă opuneţi, mă refer la ajutorul financiar”, a spus Macron.

”Este fals”, a reacționat Le Pen. Liderul de la Paris nu a fost de acord:  ”Nu, este adevărat, domnă Le Pen”, a spus Macron. Candidata de extremă dreaptă a insistat că ”este fals!”

Marine Le Pen a promis că dacă va ajunge în fotoliul de la Elysee va face din puterea de cumpărare a francezilor prioritatea mandatului ei.

În ceea ce priveşte pensiile actualul preşedinte francez vrea să mărească vârsta de pensionare, de la 62 de ani la 64-65 de ani până în 2030.

După aproape trei ore de dezbatere, cei doi prezidenţiabili au făcut apel la electorat să iasă la vot la scrutinul de duminică.

Corespondentul CNN la Paris, Melisa Bell, a explicat ce spun sondajele și ce șanse au cei doi candidați la președinția franceză: ”Victoria lui Marine Le Pen ar fi o surpriză. Sondajele arată că Macron va câștiga”

În dezbaterea din seara trecută ”nu au existat lovituri de tip KO, precum cele pe care Le Pen le-a suferit în 2017, când s-au întâlnit cei doi candidați, dar, acum, sondajele indică că Macron a fost mai convingător printre francezi: 59% dintre ei îl consideră mai potrivit”, a explicat Melisa Bell.

Ea a mai explicat că, totuși, cursa este deschisă, iar lucrurile se vor decide în ziua alegerilor. De multe ori, partidele de extremă dreapta sunt subestimate și ar putea să creeze surprize.

 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close