Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Anunţ îngrijorător de la Organizaţia Mondială a Meteorologiei: Vom depăşi pragul de încălzire globală în următorii patru ani

Anunţ îngrijorător de la Organizaţia Mondială a Meteorologiei: Vom depăşi pragul de încălzire globală în următorii patru ani

Organizaţia Mondială a Meteorologiei face un anunţ îngrijorător. Vom depăşi pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius între 2023 și 2027. Vorbim pragul pe care statele lumii încearcă să îl coboare prin programele climatice mondiale în derulare, cum ar fi acordul de la Paris.

de Mia Lungu    |    18 Mai 2023   •   18:29

Accelerarea încălzirii va veni în urma emisiilor de carbon dar şi a fenomenului El NINO, care va lovi la finalul acestui an.

Vorbim de o încălzire a apelor oceanului Pacific care generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Vom discuta acest subiect cu doamna Roxana Bojariu, expert climatolog şi cercetător ştiinţific în câteva momente.

Discursul lui Sir David Attenborough, de la Summitul Climatic de la Glasgow, în faţa liderilor lumii, oferă o imagine de ansamblu a fenomenului, pentru a înţelege ce înseamnă încălzirea globală.

Citește și: Cum va fi vremea în vara anului 2023. Primele estimări publicate de meteorologi

"În cele din urmă, urgenţa climatică se reduce la un singur NUMĂR, concentrația de carbon din atmosfera noastră. Măsura care determină temperatura globală. Modificările acestui singur NUMĂR reprezintă cea mai clară cale de a trasa propria noastră poveste, deoarece definește relația noastră cu lumea noastră.

În cea mai mare parte a istoriei străvechi a omenirii, acest NUMĂR a sărit haotic între 180 și 300, la fel ca și temperaturile globale. A fost o lume brutală și imprevizibilă. În unele momente, strămoșii noștri au existat doar în număr mic. Însă cu puțin peste 10.000 de ani în urmă, acest NUMĂR s-a stabilizat brusc și, odată cu el, clima Pământului.

Ne-am aflat într-o perioadă neobișnuit de benignă, cu anotimpuri previzibile și vreme fiabilă. Pentru prima dată, civilizația a fost posibilă și nu am pierdut timpul îna profita de acest lucru.

Tot ceea ce am realizat în ultimii 10.000 de ani a fost permis de stabilitatea din această perioadă. Temperatura globală nu a oscilat în această perioadă cu mai mult de plus sau minus 1 grad Celsius, până în prezent.

Arderea combustibililor fosili, distrugerea naturii, abordarea noastră în ceea ce privește industria, construcțiile eliberează carbon în atmosferă într-un ritm și la o scară fără precedent.

Suntem deja în pericol.", a spus Sir David Attenborough.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close